Медицината е доказала ползата от смеха за организма

Смехът може да понижи нивата на кръвната захар и да облекчи болките при артрит. Той има положителен ефект върху дихателната, храносмилателната и сърдечносъдовата система, заяви главният психиатър на Москва Георгий Костюк пред РИА Новости.

""Международни медицински изследвания са доказали, че смехът може да понижи нивата на кръвната захар, значително да намали или напълно да премахне болката при артрит само чрез производството на определен набор от хормони. Също така смехът облекчава мускулните и емоционалните спазми, водещи до физическа и психологическа умора", каза Костюк.

Той добави, че смехът предизвиква и производството на хормони в човешкото тяло, които имат имуномодулиращ ефект. Те оказват положително въздействие върху дихателната, храносмилателната и сърдечно-съдовата система.

Костюк заяви, че смехотерапията може да се използва за лечение на невротични и тревожно-депресивни състояния. Тя включва различни комплекси от упражнения: техники за смехово дишане, смехови медитации, психодинамични смехови упражнения, четене на вицове и забавни истории, афоризми, гледане на комедии и др.

"Значението на смехотерапията за укрепване и поддържане на психичното здраве е огромно. Този вид терапия спомага за успокояване на ума, овладяването на гнева, събужда креативността и намалява агресията и конфликтите", категоричен е психиатърът./БГНЕС

Москва / Русия