Медиците в Мали: Екипът е най-важен на военна мисия

Опит, който не биха получили никъде другаде, познания, уроци, които ще бъдат полезни за в бъдеще. Така лейтенант д-р Венцислав Димов – ръководител на 26-ия военномедицински екип, който се прибра от Мали, разказва за наученото там, предаде репортер на БГНЕС.

Кремена Петрова и лейтенант д-р Венцислав Димов

За първи път военномедицински екип се включва в Мисията на Европейския съюз през месец март 2013 г. Преди дни у нас се завърна поредният медицинския екип от 4 военнослужещи, ръководен e от лейтенант д-р Венцислав Димов. Той вече бе предал „щафетата“ на първия изцяло дамски екип военни медици, който в следващите 4 месеца ще подсигурява мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност в малийската столица Бамако.

Това е първата за него мисия и казва, че е било голямо предизвикателство. „Към края бих казал, че такъв опит не бих получил никъде другаде. Наистина несравнимо и като преживяване, и като познания, и като медицински опит, и чисто в личностен план. Мога да кажа, че се връщам с много уроци, които мисля, че ще са ми полезни в бъдещето“, сподели той пред БГНЕС. По думите му, най-важното е екипната работа. „Да има добра атмосфера в колектива“, коментира младият медик и обобщи, че именно екипът е най-важен на военна мисия.

Не един и два са били интересните случаи. Д-р Димов акцентира вниманието върху ситуация, която се случва седмица-две преди края на мисията. „При нас пристигнаха около 15-20 човека с гастроинтестинални проблеми. Нахранили са се, натровили са се и пристигнаха с много сериозно повръщане, гадене, болки в стомаха, тежко дехидратиране, разстройство. Трябваше да си организираме работата максимално добре, за да може да ги обслужим по най-добрия начин. Защото, когато имаш много пациенти, а малко персонал, добрата организация е ключова за добрия резултат“, разказа медикът, който по специалност е анестезиолог-реаниматор.

Върху екипността в работата акцентира и медицинската сестра Кремена Петрова. За нея това също е първа мисия. „Дали е мъж или жена няма значение, ние сме военнослужещи“, каза дамата под пагон. Тя не скри, че и на нея мисията е дала уроци, разчитали са много един на друг. „Да сме по-добри хора, да се уважаваме един друг, още повече когато сме извън граница, извън България на мисия – тогава трябва още повече да се поддържаме един друг“, каза тя.

„Вие сте вторият наш екип, който се озовава в реална COVID-ситуация. Така, освен основните ваши задачи, вие бяхте натоварени и с ваксинация на персонала и идентифициране на заболели от заразата, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS на среща с тях.

Полк. доц. Димо Димов, заместник-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване, каза пред БГНЕС, че досега всички мисии са били успешни. Получавани са много висока оценка и благодарност от командващите на европейската мисия в Мали. Полк. Димов изтъкна последните ротации. „Тъй като освен чисто медицинските предизвикателства, които има пред нашите колеги от мисиите зад граница, към това се добави и едно много сериозно предизвикателство не само за тях, а в глобален мащаб – това е пандемията от COVID-19. Трябваше и в движение нашите колеги да се справят и с тези предизвикателства“, подчерта зам.-шефът на ВМА.

Доц. Димо Димов

Той се гордее с колегите си. „Изискванията, които има към тях от страна на мисията са много високи, тъй като те очакват да получават ефективна и своевременна медицинска помощ по всяко време. Това е едно натоварване, с което те успяват да се справят“, посочи полк. Димов и отбеляза, че там екипите ни работят в условия без възможностите на една болница като образна диагностика, скенери, ЯМР. „И тяхната първоначална диагноза всъщност се поставя на базата на опита, който имат като лекари“, посочи още той.

Досега не е имало проблем в окомплектоването на екипи за мисия. „Смея да кажа, че всички екипи са били отлично подготвени. Потвърждение на това нещо е атестацията, която идва от командващите на мисията там“, каза полк. Димо Димов.

По думите му, 25-ият военномедицински екип е първият, пожелал да остане извънредно, в целия си състав, с официален рапорт до ръководството. Национален командир тогава е лейтенант д-р Петко Гинев. В крайна сметка остават само 4 месеца.

„Опитахме се целият екип да удължим до 8 месеца, но не се получи“, каза д-р Гинев и според оценката му днес това, че е било за добро. За него това също е била първа мисия. „Мисията се състои от 28 нации и от наша страна е медицинското осигуряване на Щаба в столицата Бамако. Ние сме там медицинският екип, който обслужва персонала на мисията, и сме нещо средно между личен лекар и бърза помощ – всичката първична медицинска дейност я извършваме ние“, подчерта младият медик. И не скри, че е натрупал ценен опит от престоя си в африканската държава – опит, който трудно може да получи тук. „Там, когато ножът е опрял до кокала, нещата стават много по-бързо. Научваш се да бъдеш лекар, научваш се да бъдеш лидер, тъй като от теб се очаква да представляваш страната, очаква се и да координираш работата на екипа, на който ти си началник“, каза още докторът.

Когато д-р Гинев отива в Мали все още нямало ваксини срещи новия коронавирус, наложило му се да извършва диагностиката за COVID-19 и също така лечението на тези, които са положителни. „Част от болните се наложи да бъдат евакуирани и организирах тяхната евакуация до родните им страни, други ги лекувах на място. Някои хора боледуваха по-тежко, но в крайна сметка останаха в Мали и ги изпращахме за последваща диагностика в Роля-2, за да видим какви усложнения имат, наблюдават ли се трайни изменения в белите дробове след инфекцията“, каза още д-р Гинев. Самият той изкарва вируса буквално преди да замине на мисия.

Медикът също си спомня трогателни ситуации от мисията. Разказа ни за случай, когато пристига там, извършвала се ротацията на охраната на мисията. Един от военнослужещите от предишния екип от нея бил COVID-положителен и бил в изолация. Неговите колеги вече били в самолета и се прибрали в Чехия, той продължавал да стои в Мали. „Беше изпаднал в една депресия, отчаяние поради това, че вече около 3 седмици продължаваше да бъде положителен, не може да се прибере. Когато дойде времето да се прибира в Чехия, донесе и ми подари една тениска и ми благодари за грижите и надеждата, която съм му давал през цялото време, когато е бил в карантина“, спомня си д-р Гинев.

Българските военни лекари участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като от ВМА казват, че винаги са получавали отлична оценка за представянето си. /БГНЕС