Медресе в Сараево функционира неспирно от 487 години

Медресето "Гази Хюсрев бей", едно от най-ценните османски наследства, разположено в историческия квартал Башчаршия, сърцето на Сараево, осигурява непрекъснато образование въпреки всички войни и трудности, през които е преминало, предаде Анадолската агенция.

В медресето, построено от каменоделци, доведени от град Дубровник в южната част на Хърватия, се провеждат както научни, така и религиозни уроци.

Историческото медресе, което не затваря вратите си за обучение в Сараево, което е под обсада по време на войната в страната през 1992-1995 г., събира учениците си под своя покрив през трудните военни години и продължава обучението без прекъсване по време на комунистическа Югославия.

Менсур Керла, заместник-директор на историческото медресе, обясни значението на институцията.

"Можем да кажем, че медресето е преминало през различни периоди и различни социални и политически системи в историята, адаптирало се е към изискванията и нуждите на обществото и района, в който функционира, а също така съществува заедно с Босна и Херцеговина и нейния народ“, каза Керла.

Изтъквайки, че медресето е било свидетел на Първата и Втората световна война, както и на войната, която се води в страната през 1992-1995 г., Керла заяви, че около 100 от учителите и учениците на медресето са жертвали живота си за родината в последната война.

"Медресето Gazi Hüsrev Bey е известно със своите завършващи ученици. Ние се гордеем с всички наши възпитаници. Можем да кажем, че нашите възпитаници от медресето работят по целия свят. Въпреки че се смята, че в медресето идват само тези, които искат да учат във Факултета по ислямски науки, в резултат на нашия анализ някои от нашите ученици изучават ислямски науки. Разбрахме, че повечето от тях продължават обучението си във факултета, но повечето от тях завършват образованието си в различни факултети както в Босна и Херцеговина, така и в чужбина“, каза заместник-директорът на историческото медресе.

Започнал да получава образование в медресето Gazi Hüsrev Bey през 2000 г., Керла твърди: "Медресето е училище, което продължава през целия живот. Най-добрите приятелства, които съм създал в живота си, са от годините на медресето“.

Заместник-директорът отбеляза, че от създаването си през 1537 г. досега медресето е дало хиляди възпитаници, и заяви, че 112 ученици ще завършат образованието си в медресето с церемонията по дипломирането, която ще се проведе тази година.

"Тази сграда е построена за тези, които търсят науката и любовта към Бога чрез молитви“, твърди той.

Медресето, което се е превърнало в най-утвърденото учебно заведение в Босна и Херцеговина, е сред основните предпочитания на босненските семейства, тъй като в него се преподават английски, арабски и турски език.

Гази Хюсрев бей, който през първата половина на XVI в. е управител на османския санджак в Босна и Херцеговина в продължение на 20 години, е една от най-важните фигури в урбанизацията на Сараево, който по това време е скромен град, с построените от него джамии, медресета, библиотеки, часовникови кули, базари, ханове и магазини.

В документите в архивите на фондация "Гази Хюсрев бей" се посочва, че медресето е построено от Гази Хюсрев бей в памет на майка му Селчук Хатун.

Медресето, известно още като "Медресето Куршунлу" заради оловния си покрив, е и образователен център, в който са се обучавали много важни религиозни водачи и държавници.

На вратата на историческото медресе е изписано: "Тази сграда е построена за онези, които търсят наука и любов към Бога чрез молитви. Гази Хюсрев, защитникът на религията, е източник на добра воля и гордост на справедливостта".

Докато Иса Бей Ишакоглу, първият санджак на Османската империя в Босна, е описан като "основател на Сараево", Гази Хюсрев бей е записан в историческите документи като човекът, помогнал на Сараево да се превърне в град и търговски център.

Медресето, едно от най-важните произведения, оставени на Сараево от Гази Хюсрев бей, продължава да бъде историческо свидетелство със своите 487 лета./БГНЕС