Медведев: Ако Русия загуби войната в Украйна, тя ще се разпадне

"Ако Русия загуби войната в Украйна, тя ще се разпадне. Ще се разпадне". Така бившият министър-председател на Русия и един от преките сътрудници на Владимир Путин, Дмитрий Медведев, коментира посещението на американския президент Джо Байдън в Киев и Варшава за ТАСС по информация на ДПА, цитирана от Аджерпрес.

Медведев често се появява с крайна реторика срещу Запада, отразявайки настроенията в Москва. С горното си изказване бившият министър-председател на Русия по същество казва, че господството в Украйна е единственият път за Путин и Русия, тъй като според него „в противен случай ще настъпи пълен крах и разпад на тази велика сила“.

"Ако САЩ спрат да снабдяват Киев с оръжия, войната в Украйна ще приключи"

Руският политик повтори заплахите за използване на ядрено оръжие, като припомни съответния член от руската конституция, според който Москва може да използва дори ядрено оръжие, ако сметне, че териториалната ѝ цялост е застрашена.

"Ако САЩ спрат да снабдяват Киев с оръжия, войната в Украйна ще приключи", добави Медведев, като подчерта, че Путин е обявил решението си да преустанови участието на Русия в договора за намаляване на ядрените оръжия Нов СТАРТ, "нещо, което трябваше да бъде направено отдавна.

Медведев, бивш президент и министър-председател, заяви, че "оттеглянето на Русия от Новия СТАРТ ще има огромно въздействие в целия свят като цяло и в частност върху САЩ".

Защо Русия преустанови участието си в договора

Според руския официален представител досега САЩ са доставяли на Украйна "гигантски количества оръжия" с цел "разгромяване, сдържане и унищожаване на Русия" и в същото време са оставяли стратегията за сигурност като отделен въпрос, който "не засяга" отношенията между двете страни.

"Този извод (че стабилността на сигурността е отделена от конфликта в Украйна) е по-лош от престъпление - това е груба грешка на американците. Грешка, породена от тяхната "мания грандиоза". Тяхното чувство за превъзходство и безнаказаност. В крайна сметка за всички разумни сили е очевидно, че ако САЩ искат да победят Русия, то ние сме на ръба на глобален конфликт. Ако САЩ искат да победят Русия, то ние имаме право да се защитим с всякакви оръжия, включително ядрени", заплаши Медведев. Той добави, че Русия е преустановила участието си в договора, за да попречи на Запада да я победи на бойното поле, и призова американския елит "да се замисли за това, което е направил".

Речта на Байдън във Варшава е проповед

"Ще следим и реакцията на другите ядрени сили, участващи в НАТО: Франция и Великобритания. Техните стратегически ядрени сили обикновено не са били включвани в баланса на ядрените бойни глави при подготовката на споразуменията между САЩ и СССР (който подписа договора за Нов СТАРТ през 1991 г.), а е време да го направят", отбеляза той.

Медведев нарече речта на Байдън във Варшава "проповед в традиционния американски месиански стил, адаптирана към старческо слабоумие". "Тя изглеждаше несправедлива и нелепа. Кой е този странен старец, който говори с объркан поглед от Полша? Защо се обръща към народа на друга държава в момент, когато тя има много вътрешни проблеми? Каква е причината да слушаме политик от враждебна държава, който излъчва омраза към нашата страна? Защо руските граждани трябва да вярват на лидера на САЩ, които са започнали най-много войни през ХХ и ХХI век, а ни обвиняват в агресия?“, попита Медведев.

Той заяви, че САЩ са начело на международните усилия, които се обединяват, за да "нанесат стратегическо поражение на Русия", и нарече изявленията на Байдън за прекратяване на войната, ако руските войски се изтеглят от Украйна, "изпипани лъжи". /БГНЕС