Медведев: Чакаме гаранции за Турски поток от ЕК; Борисов: Участваме в хъб „Балкан” (видео)

Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев и премиерът Бойко Борисов обсъдиха двустранните отношения. Акцент на срещата им бе енергийната сфера, както и газовите връзки, предаде репортер на БГНЕС.

По отношение на газовата сфера Бойко Борисов открои, че страната не прави нищо по-различно освен да си напълни тръбите отново след пускането на „Турски поток“. „Не виждам причина България да няма добре развита газопреносна система и добра инфраструктура“, каза българският премиер.

Нашата среща се проведе в изключително напрегнато време, което надминава Студената война. В тази ситуация един конфликт ще бъде пагубен за света, заяви премиерът Бойко Борисов.

С проекта „Балкан“ България иска да запази количествата си газ, които се очертава да спрат след пускането на Турски поток, обясни Борисов.

За проекта АЕЦ Белене Борисов очаква прозрачна процедура за избор на стратегически инвеститор. Премиерът изрази надежда, че търгът ще бъде максимално открит и честен. Борисов благодари за интереса на „Росатом“, които изявиха желание да се включат в търга.

Според Борисов централата ни е нужна, тъй като след 10-12 години ще са ни необходими допълнително количества ток и ако сега не я построим, ще трябва да купуваме ток.

Българският премиер подчерта, че ясно сме заявили, че сме в НАТО и сме в добри отношения с Русия.

Черно море искам да е зона на туризъм, на газопроводи, на фериботи, на приятелство. Това е прекрасно море, но е тясно за военни действия, коментира Борисов.

„Приканвам руската страна, както и своите колеги в НАТО да седнат на масата на преговорите, колкото и да са трудни. Трябва да се седне и да вземат решения. Има теми, по които не сме на едно мнение, но разговорите, срещите придвижват всичко това напред“, смята Борисов. Според него не трябва да се търси никаква връзка между посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и руския премиер Дмитрий Медведев.

Българският премиер обяви, че между двете страни се подготвят още споразумения, свързани с полицейското сътрудничество, а това се налага заради многото руски туристи у нас, както и заради засилващата се тенденция все повече руски граждани да придобиват имоти в България.

…………………………………

От своя страна Дмитрий Медведев заяви, че диалогът между Русия и България винаги е бил откровен и конструктивен. „Набелязахме планове за бъдещето. Потвърдихме взаимното желание контактите ни да се развиват по всички насоки в най-различен спектър по въпросите. Междуправителствената комисия за търговско-икономическо сътрудничество ще може да анализира всичко, което става. Тя отново работи”, съобщи Медведев и добави, че тази комисия не работи с всички страни от ЕС.

„Такива срещи между правителството на Русия и ЕК не се провеждат, това е лошо, защото когато няма контакти, има усещане, че някой не казва нещо на другия и има съмнения”, подчерта Медведев.

Двустранният търговски стокообмен преди наложените от ЕС рестрикции беше около 5 млрд. долара, сега е 3 млрд. долара, заяви на пресконференцията Дмитрий Медведев.

Русия остава един от големите търговски партньори на България. България ни доставя машини и техника, лекарствени средства. Енергийното сътрудничество е флагманът на отношенията ни, каза Медведев. Трябва да отчитаме опита през годините и повече да не допускаме неприятният случай с Южен поток, смята Медведев.

По отношение на Турски поток руският премиер отбеляза, че очаква гаранции от страна на ЕС, не от България, че проектът ще се реализира и няма да последва съдбата на Южен поток „Надявам се българските ни колеги го разбират и водят разговори“.

За АЕЦ Белене той каза, че са готови да разглеждат участието им в атомната централа. Росатом има голям опит по подобни проекти. В хуманитарната сфера сме на едно мнение, трябва да разширяваме контактите в образованието, науката и изкуствата. Над 80 руски града и региона имат побратимени връзки с българските общини. Страните ни са свързани сходно с много неща, като историческите събития, например, отбеляза Медведев. Миналата година ние отбелязахме 140 г. от Освободителната за България Руско-турска война, тази година ще празнуваме още един юбилей - 140 години от установяване на дипломатическите отношения между Русия и България. Ако потърсим в историята, ще намерим доста съвместни знаменателни дати, които можем да ги използваме за укрепване взаимодействието между двете страни. Руснаците с удоволствие прекарват отпуската си в България, на 5-то или 6 -то място са в общия туристически поток във вашата страна, добави още Медведев. /БГНЕС