Медведев изведе Русия до полуфинал с Канада на АТП Къп

Световният номер 2 Данийл Медведев се пребори за победата срещу седмия в света Матео Беретини, а след това се завърна за ключов сблъсък на двойки, за да помогне на действащия шампион Русия да продължи успешно защитата на титлата си на АТП Къп.

Успехът им гарантира двубой в последните четири с Канада, след като Феликс Оже-Алиасим изненада номер 3 в света от Германия Александър Зверев след успех с 6-4, 4-6, 6-3. Медведев доминира в първия сет срещу Беретини, но борбеният италианец вкара мача в трети решителен сет след спечелен тайбрек във втората част. В третата шампионът на Ю Ес Оупън триумфира след 6-4 гейма. Втората ракета на „Сборная“ Роман Сафиулин отстъпи по-рано на десетия в ранглистата Яник Синер с 6-7 (6), 3-6.

Това доведе до решителна битка на двойки, в която Медведев и Сафиулин надвиха Беретини и Синер след 5-7, 6-4, 10-5. „Това, което направихме невероятно днес беше, че бяхме в трудна позиция в един момент, и всяка смяна, всеки удар се опитахме да обсъдим, и в крайна сметка проработи. Роман започна да играе изключително и имахме някои луди разигравания, беше невероятно“, каза Медведев. Той и Беретини се изправиха един срещу друг за първи път на сингъл от финала им в отборната надпревара миналата година, когато руснакът спечели с 6-4, 6-2.

Русия ще се изправи срещу Канада в спор за място на финала срещу водения от Роберто Баутиста Агут тим на Испания или този на Полша, където се подвизава Хуберт Хуркач. Великобритания по-рано запази шансовете си за достигане до последните четири, надигравайки САЩ с 2-1, което остави съдбата им в ръцете на Германия и Канада. Ако германците бяха спечелили, то тогава британците щяха да станат последните полуфиналисти, но Канада разби мечтите на „Бундестима“.

Денис Шаповалов увеличи шансовете им с успех над Ян-Ленард Щруф със 7-6 (5), 4-6, 6-3, диктувайки играта с тежките си удари от основната линия, за да постави под напрежение Оже-Алиасим. 11-ият всета сломи съпротивата на Зверев в трисетова битка и така прати канадците на полуфиналите. „Изиграх добър мач, той е страхотен тенисист. Той ме победи на няколко пъти преди, така че съм щастлив, че успях да си свърша работата, особено за тима“, каза Оже-Алиасим след първия си успех над тенисист от топ 5 на света в кариерата. /БГНЕС