Медведев надви Зверев след маратонска битка в Индиан Уелс

Руснакът Даниил Медведев записа 17-та поредна победа в Тура, след като надви Александър Зверев от Германия с 6-7(5), 7-6(5), 7-5 в маратонски мач от осминафиналите на Мастърса в Индиан Уелс. Медведев, бивш номер 1 в света, контузи глезена си при падане в началото на втория сет, но въпреки това успя да стигне до обрат след оспорвана битка, продължила три часа и 17 минути.

Зверев, който в началото на годината се завърна на корта след шест месеца отсъствие след операция на глезена, показа високо ниво на игра срещу тенисиста в най-добра форма в света. Той успя да надделее в тайбрека на първия сет, но пропусна десет точки за пробив във втората част, като Медведев на два пъти успя да се спаси от изоставане с 0-40 на свой сервис. В решаващия трети сет руснакът пропусна мачбол при 5-4 и собствен сервис, но след това отново проби и затвори мача при втория си опит.

По този начин Медведев вече има предимство от 7-6 в мачовете със Зверев и се класира за първия си четвъртфинал в калифорнийската пустиня. За него предстои битка с испанеца Алехандро Давидович Фокина, който победи Кристиан Гарин от Чили с 6-3, 6-4.

Водачът в схемата Карлос Алкарас, който ще се завърне на върха в световната ранглиста, ако спечели титлата, продължава напред след успех над Джак Дрейпър с 6-2, 2-0 и отказване на британеца заради проблем с коремен мускул. За място на полуфиналите 19-годишният Алкарас ще спори с канадеца Феликс Оже-Алиасим, който отрази шест мачбола при победата си над американеца Томи Пол с 3-6, 6-3, 7-6(6). Пол имаше три поредни шанса да затвори мача при 6-5 и сервис на съперника, след което нови три последователни мачбола при 6-3 в своя полза в тайбрека, но и в двата случая Оже-Алиасим се измъкна от тежката ситуация, за да победи след два часа и 46 минути игра.

За четвъртфиналите в Индиан Уелс се класираха още Франсис Тиафо, Камерън Нори, Яник Синер и миналогодишният шампион Тейлър Фриц. /БГНЕС