Медведев: Няма никаква необходимост от преговори с Украйна

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев не вижда смисъл от водене на преговори за ситуацията в Украйна в момента, защото такива трябва да се водят само с "господарите" на киевското правителство във Вашингтон и единствено за постконфликтния световен ред, предадоха руските държавни медии.


Коментирайки скорошните изказвания на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за равноправните преговори между Русия и Украйна, Медведев написа в канала си в Телеграм, че "трудно би се съгласил" с нея в това отношение.

"Това със сигурност е така. Как можеш да водиш равноправни преговори с една полуразпаднала се неонацистка държава, която е под външно управление? Разговорите са възможни само с нейните господари, а именно с Вашингтон. Няма с кого другиго да се разговаря", пише Медведев.

Според него преговори са възможни само по темата за "постконфликтния световен ред".

"За това обаче е твърде рано да се говори", допълва руският официален представител. "Ето защо няма никаква необходимост от каквито и да било преговори."

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви ден по-рано в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, че равностойните преговори между Русия и Украйна трябва да бъдат отхвърлени. По думите ѝ държавите членки на Г-7 трябва да подкрепят т.нар. мирен план на украинския президент Володимир Зеленски. /БГНЕС