Медведев пречупи американец за 1/4-финал с Оже-Алиасим на АО

Данийл Медведев достигна четвъртфиналите на първия за годината турнир от Големия шлем Аустрелиън Оупън, след като надви Максим Креси в четири сета – в отделните части 6-2, 7-6 (4), 6-7 (4), 7-5, за около три часа и половина игра.

Вторият в света, миналогодишен полуфиналист в Мелбърн, започна ударно и не остави шансове на американеца, финалист в подгряващ турнир преди АО, реализирайки два пробива за крайното 6-2. Оттам-нататък обаче Креси показа защо се намира в страхотна форма и затрудни максимално шампиона от Ю Ес Оупън. Втората част мина под диктовката на сервиращите, като американецът имаше сетбол при 6-5 в своя полза, но руският му опонент го спаси и вкара сета в тайбрек. Там Медведев бе по-солиден и дръпна с два сета. В третия Креси отново демонстрира духа си и частта отново бе решена от тайбрек.

Данийл Медведев.

Преди това американецът поиска медицински таймаут след 11-ия гейм, но това не му повлия и след 7-4 точки срещата отиде в четвърти сет. В него Креси спаси осем точки за пробив, преди най-накрая Медведев да го размине на мрежата и след това да спечели подаването си на нула, за да се класира за втори пореден четвъртфинал в Австралия. Руснакът спечели 85% от точките на първи сервис и отрази единствената възможност за пробив пред Креси. Американецът реализира цели 75 уинъра срещу 58 за Медведев, но разликата при непредизвиканите грешки бе огромна – 48 срещу само 11 на втория в световната ранглиста.

В четвъртфиналите той ще се изправи срещу Феликс Оже-Алиасим, който надигра също в четири сета финалиста от 2018 Марин Чилич след 2-6, 7-6 (7), 6-2, 7-6 (4 ) за близо три часа и 40 минути игра.

Феликс Оже-Алиасим.

Хърватинът Чилич, финалист в турнира от 2018, потегли с категоричен сет на сметката си, правейки два пробива в третия и седмия гейм. Във втория играта бе диктувана от сервиращите, като канадецът Оже-Алиасим, поставен под номер 9 в основната схема, имаше три сетбола при 5-4 в своя полза, но опонентът му ги спаси. Стигна се до тайбрек, в който Чилич имаше сетбол при 6-5, но не успя да го оползотвори. Впоследствие Оже-Алиасим се справи при втората си възможност да изравни сетовете.

Третият се разви по идентичен начин на първия, но с разменени роли – този път канадският тенисист направи пробиви в третия и седмия гейм. Четвъртият пък отново достигна до тайбрек, където 21-годишният представител на Канада показа по-голяма съобразителност, за да се поздрави с победата. Така, той се класира за 1/4-финал на Откритото първенство на Австралия и трети в кариерата си след тези Уимбълдън и Ю Ес Оупън миналата година. Статистическите показатели на двамата с Чилич бяха почти изравнени, като разликата дойде от процента спечелени точки на втори сервис – 58 срещу 45 за Оже-Алиасим. /БГНЕС