Медведев: Русия има право да започне война с НАТО

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че Москва има право да започне война с НАТО.


"В момента има много хора, които искат да се присъединят към ЕС: Украинските престъпници обявиха, че всички техни удари срещу каквато и да е руска цел, например в Крим, са били одобрени от НАТО", написа той в „Х“.

"Ако това е вярно - а няма причина да се съмняваме, че е така - тогава, това е правно значимо доказателство за съучастието на Запада във войната срещу Русия. Това е рафиниран casus belli (повод за война; бел. ред.), а за Русия това е възможност да действа в рамките на jus ad bellum (отнася до условията, при които една държава може да прибегне до война - бел. ред.) срещу всяка една държава от НАТО“, се казва още в съобщението.

Украинските сили многократно атакуваха Крим, окупиран от Русия през 2014 г., в опит да освободят черноморския полуостров. Западните държави не спират предоставят на Киев оръжия и оборудване след започването на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г.

Медведев, смятан от мнозина за заместник на Владимир Путин, често използва социалните си мрежи, за да пише провокативни и подстрекателски изявления за войната в Украйна и Запада.

В „Х“ Медведев предупреди, че "апокалипсисът наближава", като цитира библейски стихове и стари съветски лидери.

Публикацията на бившия президент завършва с прословутия цитат на Никита Хрушчов, който е бил направен пред западни посланици през 1956 г.

"Независимо дали ви харесва, или не, историята е на наша страна. Ние ще ви погребем", гласи той.

Повечето от предишните заплахи на Медведев предизвикаха присмех от голям брой потребители на социалните мрежи. /БГНЕС