Медведев: Русия няма причина за удължаване на зърнената сделка

Сделката за зърното в сегашния ѝ вид е ненужна, Русия може да помогне на страните партньори, които се нуждаят от храна и без нея, заяви Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност (СБ), в статия за "Российская газета", публикувана в неделя.


Според него "зависимостта от селскостопанските продукти и храните от нашата страна е осъзната навсякъде, откъдето идват и безкрайните скандали по темата за зърнената сделка". "Въпреки че за всички е ясно, че тя е ненужна в сегашния си вид и категорично трябва да бъде прекратена", каза политикът.

"Ние можем да помогнем на нашите партньори така или иначе, но не е наша задача да храним дебелокожите европейски буржоа", добави Медведев, отбелязвайки саркастично, че европейците си имат свои политици, които да решават проблемите им, "които блестящо направляват европейската икономика".

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви на онлайн брифинг в петък, че Руската федерация не вижда причина за удължаване на сделката за зърно в момента, тъй като част от Черноморската инициатива за украинското зърно отдавна е „търговска“, а не „хуманитарна“.

На 22 юли 2022 г. в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на храни и торове на международните пазари. Първоначално споразуменията бяха за 120 дни, а през ноември миналата година бяха удължени за същия период. На 18 март Русия обяви 60-дневно удължаване на споразумението, като предупреди, че това ще бъде достатъчно време за оценка на изпълнението на меморандума, подписан с ООН. На 18 май сделката за зърното беше удължена с още два месеца, до 17 юли./БГНЕС