Медведев срещу Джокович в повторение на финала от 2021

Даниил Медведев се класира за финала в тазгодишното издание на Ю Ес Оупън при мъжете, след като постигна впечатляващ успех в четири сета над миналогодишния шампион Карлос Алкарс - в отделните части 7-6 (3), 6-1, 3-6, 6-3, за малко над три часа и 20 минути здрава битка.

Третият в схемата руснак трябваше да отразява две точки за пробив в четвъртия гейм на откриващ сет, който бе доминиран от сервиращите. Закономерно съдбата му бе решена в тайбрек, в който след разменени мини-пробиви за резултат 3-3, Медведев пое контрола върху събитията на корта и след четири поредни точки затвори частта в своя полза. Повлиян от случилото се в края на сета, Алкарас нямаше отговор на играта на съперника във втория, в който взе само един гейм, и така се оказа на сет от отпадане в полуфиналите на надпреварата. Опрян до стената, 20-годишният испанец проби в четвъртия гейм на третата част и не погледна повече назад, за да намали изоставането си. Ключов в четвъртия сет се оказа третият гейм, в който Медведев спаси три точки за пробив, а след това проби на свой ред в шестия, за да се доближи до крайната победа. Тя не дойде никак лесно, след като на руснака му се наложи да спасява нови три точки за връщане на брейка в деветия гейм, но той се справи и реализира четвъртия си мачбол, за да намери място в третия си финал в Ню Йорк.

Медведев направи девет аса, но и десет двойни грешки, докато Алкарас записа две нули в тези графи. Третият поставен завърши с 82% спечелени точки на първи сервис, като отрази осем от деветте възможности за пробив пред съперника. И двамата приключиха с положителен баланс при уинърите и непредизвиканите грешки - 45-38 за Алкарас и 38-32 за Медведев.

В неделния финал руснакът, който ще се бори за втора титла от Откритото първенство на САЩ, ще се изправи срещу трикратния победител в Ню Йорк Новак Джокович, който в ранния полуфинал не даде сет на американския талант Бен Шелтън за крайното 6-3, 6-2, 7-6 (4). Срещата продължи малко над два часа и 40 минути, като Ноле бе на път да си усложни задачата срещу 20-годишния представител на домакините, след като взе убедително първите два сета, в които реализира общо три пробива. Той поведе с ранен пробив в третата част, но загуби предимството си в осмия гейм. Нещо повече - Шелтън имаше сетбол при 5-4 в своя полза, но не съумя да се възполва. Джокера отново дръпна с брейк аванс при 6-5, но отново се пропука, пропускайки и мачбол, и така се стигна до тайбрек. В него Ноле поведе с 3-0 и не изпусна нещата от свой контрол, за да достигне 10-ия си финал на Ю Ес Оупън в кариерата.

Джокович завърши с 84% успеваемост при точките, спечелени на първо подаване, като отрази четири от шестте възможности за пробив пред американеца. Той направи 28 уинъра и 25 непредизвикани грешки, докато дебютантът в полуфинали на турнир от Големия шлем Шелтън приключи с 30 печеливши удара, но и 43 непредизвикани.

Така Джокера ще се бори за четвърта титла в Ню Йорк и рекордна 24-а от Шлема, с което ще изравни лидерката за всички времена Маргарет Корт. Триумф над Медведев в неделя ще го направи и най-възрастният шампион в историята на Ю Ес Оупън - на 36 години. Двамата с Медведев имат общо 14 мача помежду им, като Джокович води с 9-5. Последният им двубой бе спечелен от руснака - на полуфиналите в Дубай по-рано тази година. Преди това Ноле бе в серия от четири поредни успеха. Това ще е третият финал между двамата в турнири от Шлема, като Джокович, който от понеделник ще бъде новият номер 1 в света при мъжете, триумфира на Аустрелиън Оупън 2021, но Медведев взе реванш именно на Ю Ес Оупън по-късно същата година за първата си и единствена титла от Шлема досега. В онзи мач руснакът попречи на Джокера да направи календарен Шлем, печелейки и четирите турнира от най-висока категория в една година. /БГНЕС