Медведев: Важно е да се решат проблемите с визовия режим

Днешният форум, където в залата няма свободно място, показва, че между Русия и България има туризъм. Това заяви по време на българо-руски форум в София руският премиер Дмитрий Медведев, предаде репортер на БГНЕС.

Всяка година половин милион руски туристи идват в България. Не са малко и тези, които имат и имоти в страната, отчете премиерът.

За последните пет години 56 милиона българи са посетили Русия. Това показва, че различни форуми като Световното по футбол и Олимпиадата са били център на внимание.

Важно е да се решат проблемите с визовия режим. С тази задача в Русия се занимава специална комисия, отбеляза Медведев.

С Борисов са обсъждали различни проекти за развитие на културен туризъм между отделни градове, обсъдени са и възможности за подобряване на съвместните авиопревози между двете страни.

От своя страна българският премиер Бойко Борисов заяви, че в условията на санкции успяваме да поддържаме с Русия прагматични отношения. „Не бива да се делим на русофили и русофоби, нека да си гледаме важните български решения”, подчерта той. В 59 града имаме центрове за издаване на руски визи от 1 февруари. С министъра на туризма Ангелкова обсъждаме вариант да се направи сметка за подпомагане на бранша, разкри премиерът. Трябва да бъдем по-гъвкави спрямо съседите, смята Борисов и се съгласи с мнение на руския министър на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин, че страната ни не е конкурентоспособна спрямо Турция и Гърция. Според министъра „за хейтърите“ твърдението направило голяма реклама, че България има стабилна валута, което ще помогне по пътя ни към ERM II и еврозоната. В сферата на детски туризъм ще се разшири сферата и в други проекти по подобие на „Камчия“. Борисов призна, че губим стотици милиони заради санкциите срещу Русия в селското стопанство. /БГНЕС