Меджидиев: Разглеждаме 5 варианта на терени за детска болница

В следващите дни ще е ясно къде ще се изгради Националната детска болница, каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

В момента се разглеждат 5 варианта на терени, като всеки един от тях има предимства и недостатъци, уточни той. Министърът не потвърди, че детската болница ще се изгради в Горна баня.

"Разглеждаме ги на максимално експертно ниво, и от гледна точка на чист въздух и от гледна точка на комуникация с транспорт, и от гледна точка на това да има зелени площи за децата. После, нашите желания са не само детска болница, а и до нея да има хотел за родителите, тъй като тя ще бъде национална. Отделно да има рехабилитационен център за децата, пак в отделна сграда, да има възможност за паркиране, да бъде добре комуникативна. Те са много изискванията, закова казвам – когато правим една детска болница, трябва да бъде по най-високите европейски стандарти", каза Меджидиев, цитиран от БНР.

Асен Меджидиев съобщи още, че е започнала проверка за липсващите в аптечната мрежа лекарства, резултати се очакват следващата седмица.

Той смята, че трябва да се разшири списъка с наблюдаваните от държавата медикаменти и при изчерпване на количества под 65% в аптеките да се спира износът.

"Основното ни решение е насочено към това да се завърнат в списъка на наблюдаваните медикаменти, на основните и важни медикаменти, и за онкологични заболявания, и за диабет, за хипертония, всички тези важни медикаменти, от които има такава липса и се очаква такава липса", каза още служебният министър на здравеопазването, цитиран от националното радио. /БГНЕС