Меджидиев за липсата на лекарства: Ако се открият нередности, сезираме прокуратурата

„За мен това е стратегически проблем, касаещ националната сигурност на държавата ни. Не мога да не оценя като грешна постъпката на предишния здравен министър в лицето на Асена Сербезова с това наблюдавани 400 медикамента, следени за недостиг, да бъдат сведени до 60 и в момента да се чудим как да следим контрола върху тези механизми", каза здравният министър Асен Меджидиев на брифинг.

И допълни, че на Специализирания съвет днес е взето решение да се предложат на НС конкретни промени в закона, така че да се подобри контролът върху наличните лекарства и да се предотврати липсата на медикаменти. Ако се открият нередности по случая, ще бъде сезирана и прокуратурата.

Скоро ще приключат и проверките за наличност на лекарства по аптечните мрежи. „Ако има нарушения, ще има и наказания", подчерта Меджидиев.

БГНЕС припомня, че в интервю за агенция БГНЕС д-р Илко Семерджиев, министър на здравеопазването в периода 1999 – 2001 г., заяви, че над 300 вида лекарства липсват. "В момента гърмят бомбите, които наложи министър Асена Сербезова, която през март месец м.г. промени формулата на СЕСПА. В момента дори не се търси политическа отговорност на тези, които са причинили проблема – това е министър Сербезова или нейната партия „Продължаваме промяната“. В момента трябва основно да се търси политическа отговорност и административна отговорност. Името Сербезова не се чува. Човекът, който създаде проблемите, се скри.

На всичкото отгоре тя е с фармацевтично образование и би трябвало поне в тази сфера да се е справила, а точно там тя причини огромни проблеми с такъв тип лобистки поправки, защото това е откровен лобизъм. Преди промяната на формулата на СЕСПА, съобщи д-р Илко Семерджиев, са наблюдавани около 370 лекарства за дефицити и съответно са забранявани за реекспорт. Той посочи, че след намесата на Асена Сербезова, те са паднали на около 65. В момента едва 63 са лекарствата, които са в забранителния списък за реекспорт, а останалите над 300 могат да се реекспортират и неслучайно фармацевтите отчитат липсата на над 300 лекарства в страната.

Той уточни, че липсват лекарства, необходими за онкотерапия, диабет, инхалаторни медикаменти, винтолин и пулмикорт, над 60 вида антибиотици, антикоагуланти, както и антиасматични лекарства за сърдечни заболявания. По думите му над 400 хиляди души в страната ни боледуват от диабет. Хората обикалят по съседните държави, като например Турция, Гърция, Румъния, Северна Македония, Сърбия, за да си купуват необходимите лекарства. Д-р Семерджиев определи ситуацията като изключително критична и призова за максимално бърза реакция от страна на парламента. /БГНЕС