Мексикански магнат плаща реконструкцията на метрото

Магнатът Карлос Слим ще плати за реконструкцията на участъка от метрото в Мексико Сити, който една от неговите компании е построила и който се срути на 3 май, оставяйки 26 жертви, заяви президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор, съобщава „Дойче Веле“.

Слим дойде вчера, за да ме увери, че ще поеме реконструкцията на целия участък, като се грижи той да остане с цялата необходима сигурност и без да струва нищо на хората, без да иска никакъв бюджет", каза президента в обичайната си сутрешна пресконференция.

След срещата си с Лопес Обрадор, мексиканският бизнесмен обяви, че неговата компания Grupo Carso ще участва „възможно най-скоро“ в рехабилитацията на изградения от него участък от зловещата линия 12, чието излизане от експлоатация засяга жители на беден район на столицата.

Лопес Обрадор благодари на Слим за неговия жест, който обеща да завърши реконструкцията в рамките на 12 месеца и да финансира цялата работа. "Най-важното е, че линията е възстановена, че той е готов да го направи", каза той.

Слим изключи възможността отсечката, която се срути, да е имала първоначални повреди и заяви, че е убеден, че работата няма строителни дефекти.

Предварителен доклад на норвежката компания DNV, наета от правителството на Мексико публикуван на 16 юни, заключава, че инцидентът "е причинен от структурна повреда".

Слим, от ливански произход, е класиран на 14-то място сред най-богатите хора в света, според списание „Forbes“, със състояние от 70,2 милиарда долара./ БГНЕС