Мексико избира днес депутати и местни органи на властта

Тази сутрин в Мексико отвориха врати секциите за избор на парламент. Успоредно с това ще се проведат избори и за местни органи на властта, като в 15 щата гражданите ще гласуват и за губернатори.

По официални данни, в избирателните списъци са включени 93,5 млн. гласоподаватели, което превръща тези избори в най-многобройните в историята на страната. Изборният ден ще протече при спазване на мерките срещу разпространението на коронавирус, което включва носене на предпазна маска в изборните секции и използване на дезинфектанти.

Основната битка за 500-те места в Камарата на депутатите ще бъде между пропрезидентската лява коалиция „Създаваме история заедно“ и опозиционното обединение „За Мексико“. В него влизат дясната Партия на националното действие, дясноцентристката Институционно-революционна партия и лявоцентристката Партия на демократичната революция.

След изборите през юли 2018 г. мнозинството от местата – 254, получи лявото Движение за национално възраждане.

Този път предизборната кампания в Мексико беше помрачена от почти всекидневни нападения срещу участници в нея, при което десетки хора изгубиха живота си. Последна жертва стана Рене Товар – кандидат на партията Гражданско движение в източния щат Веракрус, който бе убит от неизвестни извършители в събота през нощта. В края на май друг представител на партията – Алма Бараган, която се кандидатира за кмет на Моролеон, бе застреляна по време на среща с избиратели.

За да осигурят безопасността на изборите, властите ангажираха десетки хиляди служители на Националната гвардия.

Президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви по-рано през седмицата, че ситуацията е под контрол и призова гражданите да отидат да гласуват.

Експерти смятат, че изборите ще бъдат тест за популярността на държавния глава, който е на поста повече от две години. /БГНЕС, ТАСС

Мексико Сити / Мексико