Мелбърн: Македонците в Австралия разпространяваха листовки „на македонски диалект на българския език”

В разпространена сред чужденците в Мелбърн листовка, отпечатана на македонски диалект на българския език, се твърди, че Комунистическата партия в Австралия е единствената партия в Британската общност, която защитава интересите на всички чужденци, включително македонците.

Това се казва в писмо на Генералната прокуратура в Канбера до вътрешния министър на Австралия от март 1935 г., с чийто текст се запозна БГНЕС.

„През септември 1934 г. ни съобщиха, че група македонци в Мелбърн са подали молба до полицията за разрешение за създаване на Македонски политически клуб.

Жалбоподателите представят копие от конституцията и устава на Съюза на македонските политически организации на САЩ и Канада и заявяват, че предложеният клуб ще приеме подобна конституция.

Основните точки в конституцията се отнасят до свободата на Македония и образуването на Македонска република”, се казва в документа.

От прокуратурата обръщат внимание, че сред чужденците в Мелбърн са били разпространени „листовки, отпечатани на македонски диалект на българския език”, в които се твърди, че Комунистическата партия в Австралия е единствената партия в Британската общност, която защитава интересите на всички чужденци, включително македонците.

Уточнява се, че е потърсена информация „отвъд океана относно възможността македонското движение да бъде вдъхновено от Коминтерна”, тъй като на властите тогава е било добре известно, че Комунистическата партия се стреми да използва подобни национални политически клубове за постигане на своите цели.

„Ние сме добре запознати с македонския въпрос и не изпускахме от поглед възможността такъв клуб да се превърне в люпилня за македонски революционни заговори и по този начин да въвлече Общността в международен спор”, се казва още в писмото.

В него се подчертава, че няма правно основание да се откаже създаването на такъв клуб, но властите в Австралия ще следят отблизо дейността му и ще информират своевременно вътрешното министерство „за всяко развитие”. /БГНЕС.

Канбера / Австралия