Мелони е очаквала да се справи по-добре с миграцията

Италианският министър-председател Джорджа Мелони призна, че се е надявала да се справи по-добре с контрола на незаконната миграция, която рязко нарасна, след като нейната партия „Италиански братя“ спечели историческите избори преди година, предаде АФП.


"Ясно е, че се надявахме на по-добри резултати по отношение на имиграцията, където работихме толкова усилено", каза премиерът.

"Резултатите не са това, което се надявахме да видим. Със сигурност това е много сложен проблем, но съм сигурна, че ще стигнем до дъното му“, заяви още правителственият глава на Италия.

„Италиански братя“ на Мелони беше избрана до голяма степен с обещанието да намали масовата миграция към Италия.

Вместо това броят на хората, пристигащи с лодки от Северна Африка, рязко нарасна, като досега през тази година вътрешното министерство е регистрирало над 130 000 души, в сравнение със 70 000 през същия период на 2022 г.

След като само за три дни този месец на малкия остров Лампедуза пристигнаха 8500 души, Мелони поиска ЕС да направи повече, за да помогне за намаляване на натиска.

Брюксел се съгласи да активизира съществуващите усилия и тази седмица заяви, че ще започне да отпуска пари на Тунис, откъдето тръгват много от лодките, в рамките на пакт, целящ да спре незаконната миграция от страната./БГНЕС