Мелони призова за широк фронт в борбата срещу нелегалната миграция

„Нелегалният приток на мигранти вреди на всички страни в Средиземно море“, заяви италианският премиер Джорджа Мелони, докато се стреми да създаде широк съюз от държави за борба с трафика на хора, предаде АФП.

Опитвайки се да смекчи предишната си твърдолинейна реторика, Мелони каза на международна конференция в Рим, че нейното правителство е отворено за приемане на повече мигранти, но по законни канали, защото „и Европа, и Италия имат нужда от имиграция“.

Тя подчерта, че трябва да се направи повече, за да се попречи на мигрантите да се опитват да преминат през опасния средиземноморски маршрут по нелегални пътища.

„Масовата нелегална имиграция вреди на всички ни. Никой няма полза от това, освен престъпни групи, които се обогатяват за сметка на най-уязвимите и използват властта си дори срещу правителства“, каза Мелони.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повтори и наблегна на изказването на Джорджа Малони за легалните пътища за мигранти, опитващи се да стигнат до страни от ЕС.

ЕС и Тунис, основната отправна точка за мигрантите, подписаха споразумение за "стратегическо партньорство" миналата седмица, което включва също клауза за борба с трафикантите на хора и затягане на граничните мерки.

Европа обеща на Тунис, чиято икономика е в лошо състояние, помощ в размер на един милиард евро, а допълнителни 100 милиона евро са предназначени за борбата с нелегалната миграция.

„Искаме споразумението ни с Тунис да стане модел. Бъдещ план за партньорства с други страни в региона“, каза Фон дер Лайен на конференцията.

Папа Франциск, обръщайки се към богомолци и туристи, събрани днес на площад Свети Петър, призова европейските и африканските правителства да помогнат на мигрантите, хванати в капан в пустинните райони на Северна Африка, и да гарантират, че Средиземно море никога повече няма да бъде „сцена на смърт“ за всички, които се опитват да пресекат средиземноморския маршрут.

Домакинът на конференцията, Италия, постоянно се бори с голям брой нелегални мигранти, достигащи италианските брегове в приемни центрове като най-южния италиански остров Лампедуза.

В същото време населението на страната застарява и раждаемостта намалява, така че някои определят допълнителната работна сила като полезна за подпомагане на икономиката на страната. /БГНЕС