Мелони събра кабинета си до място на смъртоносен инцидент с мигранти

Италианският премиер Джорджа Мелони събра министрите си на среща близо до мястото на фатално корабокрушение, докато протестиращи обвиняваха дясното ѝ правителство, че рискува живота им с твърдата си позиция по отношение на миграцията.

Най-малко 72 души, сред които и много деца, загинаха, когато на 26 февруари препълнената им лодка потъна в бурно време край бреговете на южната област Калабрия.

Емоциите в Кутро и Кротоне, най-близките до корабокрушението градове, са все още силни, тъй като роднини пристигат отдалеч, за да потърсят своите загинали. Тази седмица все още се забелязват тела в морето или изхвърлени на плажовете.

"Никой не ги е спасил. А можеше", гласеше плакат с детска рисунка на семейство в подхвърляна от буря лодка, окачен пред спортната зала в Кротоне, където бяха положени ковчезите на удавените.

Преди следобедното заседание на кабинета в Кутро няколко десетки протестиращи, обградени от полиция за борба с безредиците, се събраха в центъра на града, като някои от тях крещяха "Отидете си, убийци!".

Протестиращият Антонио Витерути заяви пред АФП, че посещението на Мелони и нейните министри е опит да се отклони вниманието от критиките.

"Искам да осъдя лицемерието на италианското правителство, което оставя лодка с хора, бягащи от глад, война и мизерия, да умрат в морето, а днес идва тук, за да прави политически трикове...", казва 28-годишният студент.

Очаква се министрите да се споразумеят за нови правила, с които да се затегнат наказанията за трафикантите на хора, както и да се увеличат законните пътища за чуждестранните работници, съобщиха от кабинета на министър-председателя.

"В сърцето ми"

На плажа в Кротоне, все още осеян с отломки от корабокрушението, се издига кръст, изработен от дъските на лодката, която е превозвала около 180 души.

"Пазя ги в сърцето си - всички тези деца, тези жени, които дойдоха да намерят мир, а вместо това намериха смърт", казва Мария Панебианко, 80-годишна жителка. "Боли ме. Много ме боли."

Министерството на вътрешните работи заяви, че е започнало процеса на изпращане на телата на мигрантите в родните им страни, включително планирана операция за връщане на 16 тела в Афганистан.

Тази седмица тялото на един афганистански мигрант беше погребано в гробището в Кротоне, а телата на други седем бяха прехвърлени в мюсюлманското гробище в Болоня, съобщи то.

Крайнодясната партия "Италиански братя" на Мелони спечели изборите миналата година с обещанието да ограничи пристигащите по море, а управляващата коалиция, в която влиза и крайнодясната „Лига” на Матео Салвини, ограничи благотворителните спасителни лодки.

Критиците твърдят, че политиката на правителството да третира лодките с мигранти в Централното Средиземноморие - най-опасното място за преминаване в света - като проблем на правоприлагането, а не като хуманитарен проблем, може да е забавила фатално спасителната акция миналия месец.

Мелони и министърът на вътрешните работи Матео Пиантедоси отхвърлиха обвиненията, че не са се намесили, за да спасят лодката, тръгнала от Турция и превозвала афганистански, ирански, пакистански и сирийски граждани.

Прокурорите започнаха разследване на катастрофата, която се случи, въпреки че граничната агенция на Европейския съюз Фронтекс заяви, че е предупредила италианските власти за силно препълнената лодка.

Не е предупреден

Пиантедоси, остро критикуван за това, че първоначално е обвинил жертвите, че са поверили живота си на трафиканти, заяви пред парламента във вторник, че Фронтекс не е казала, че лодката е в опасност.

Лидерите на опозицията обаче настояват, че бреговата охрана трябва да спасява всички плавателни съдове, превозващи мигранти, тъй като лодките, управлявани от трафиканти на хора, неизбежно са опасно препълнени и зле оборудвани.

Те попитаха също защо не е била предприета спасителна операция, след като полицейските катери, които са били изпратени да посрещнат лодката, са били принудени да се върнат обратно във все по-бурното море.

Член на парламента, който е посетил някои от 80-те оцелели, заяви във вторник пред вестник „Ла Република”, че те са били държани в лоши условия, без достатъчно легла или специални условия за семейства и непълнолетни.

Мелони призова ЕС да продължи да полага усилия за справяне с проблема, който, според нея, е в ущърб на Италия. Страната регистрира десетки хиляди пристигащи по море годишно, главно от Северна Африка.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова ЕС да "удвои усилията" по плана за действие за Централното Средиземноморие, особено по отношение на разпределението на търсещите убежище между държавите членки. /БГНЕС

Рим / Италия