Мемориална плоча пази паметта за Калоянчев, Мутафова и Нейчо Попов

Обща паметна плоча на Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев беше открита тази вечер на софийската улица "Люботрън" 96, където те са живели до последните си дни, предаде репортер на БГНЕС.

Инициатор за плочата, която да напомня за актьорите, които са и част от основателите на Сатирични театър, е Евгени Боянов, мениджър на "г-жа Стихийно бедствие" през последните пет години от нейния живот.

"Плочата се роди като идея съвсем естествено, след кончината на Стоянка Мутафова. На нея присъства и нейният непрежалим съпруг – артист и режисьор Нейчо Попов и техният колега и съсед Георги Калоянчев", обясни Боянов.

13 юли не е случайно избрана дата.

"Навършват се 96 години от рождението на Нейчо Попов. Избрахме тази дата, тъй като той умира рано и за голяма част от аудиторията е неизвестен. Затова искахме да напомним за него", каза още той и разказа, че осъществяването на идеята му е отнела повече от два месеца.

Дъщерята на Стоянка Мутафова Мария Грубешлиева – Муки сподели пред БГНЕС, че трудно преживява смъртта на майка си и призна, че късно е осъзнала какъв страхотен и добър човек е била майка ѝ.

"Стоянка Мутафова беше една нестандартна и необикновена личност. Човек в първия момент може да се стресне от поведението ѝ, но в следващия момент, в който я опознаеш, виждаш един добър и широко скромен човек и аристократ. Хората я обичат заради нея самата и таланта ѝ", описва я тя и подчертава, че голямата Мутафова освен комедийна актриса и добър имитатор е можела да играе и драматични роли.

Дъщеря ѝ си спомни и последната си среща с нея. "Накрая, когато беше най-зле, отваряше вратата на стаята и питаше: "Муки, майче, на кого ще те оставя в този живот. Ти оставаш самичка". Представяш ли си болен човек, който си отива да мисли за мен. Нашата любов беше много силна. Последните ѝ думи бяха "обичам те", спомни си тя и добави, че след това е изпаднала в безсъзнание, а след това е починала.

На събитието присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова, която с радост приела предложението за поставяне на паметната плоча.

"Имах огромното удоволствие да познавам Стоянка Мутафова в последните години. Като всеки човек изпитвам малко тъга, но мисля, че това е пътят нашите деца да знаят и помнят", каза кметът.

На откриването присъстваха колеги, приятели и почитатели на тримата актьори. Сред тях бяха Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Славчо Пеев, Калин Сърменов, зам.-кметът Тодор Чобанов, представители на Столичния инспекторат, кметът на район "Лозенец" Константин Павлов, общински съветници и др. /БГНЕС