Менков: Не затвориха устата на Борисов с арести, опитват с дела

Не можаха да затворят устата на Бойко Борисов с арести, а се опитват с дела. Това заяви Менко Менков, адвокат на лидера, предаде репортер на БГНЕС.

Менков обясни, че за тях е важна самата завръзка и самата информация, която е послужила за образуването на настоящото дело. “Борисов е изявил политическа и гражданката позиция да интерпретира неща, които преди него са били изложени в публичното пространство и за които има изобилни данни”, отбеляза той.

По думите му те са били длъжни да поискат отвод, защото за тях е станало ясно, че “Кирил Петков си е избрал защитника едва след като е разбрал кой е съдия по делото, а не предварително, както е при Борисов”, каза Менко Менков.

Адвокатът подчерта, че през днешното дело те ще поискат разглеждане на записите от видеокамерите, които са приобщени по делото.

Той коментира и дали има съмнение за обективността на съда.

„Ние сме поискали отвод, за да може да няма съмнение за обективността и безпристрастността“, категоричен е той.

Делото за клевета, което съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заведе, продължи през днешния ден с разглеждане на веществени доказателства – два видеоклипа от 12 май 2022 г. и от 15 август 2022 г.

По време на делото Кирил Петков и Бойко Борисов бяха представени от адвокатите си.

Адвокатът на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Стоян Мадин посочи, че

носят веществено доказателство: “Флаш памет с два броя видеа“.

Съдът определи, че ще приложи към материалите по делото предаденото устройство като веществено доказателство. В последствие видеата бяха изгледани от адвокатите на двете страни, както и от наблюдаващия прокурор.

Едното от видеата е от 12 май 2022 г. и е с продължителност 1 час. Вторият видеоклип е от пресконференция на 15 август 2022 г. И двете видеа са от фейсбук профила на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

След възпроизвеждането на видеофайловете, носителят на данни беше приложен към делото.

Адвокат Мадин поиска да бъде направена компютърно-техническа експертиза. Той настоя вещото лице да свали текстовете от видеата. Защитникът поиска от видеото на 15 август иска да бъде свален текста след 19 минута и 22 секунда, а от клипа на 12 май от 29 минута и 24 секунда.

Адвокат Менков посочи, че не възразяват на искането на обвинението и добави, че имат самостоятелно искане, а именно да им бъде предоставено копие на записите. Адвокатите на Борисов пожелаха да бъде проверено дали двата записа, намиращи се на предоставения носител, са автентични и дали в рамките на същите се наблюдава манипулиране на съдържанието. Те добавиха, че искат вещото лице да се запознае и с видеата от профила на Борисов.

Следващото дело ще бъде на 20 април от 10:00 часа. /БГНЕС