Мерцедес спряха серията на Ферари и са отново господари в Сочи

Люис Хамилтън спечели неделното Гран При на Русия и увеличи аванса си на 73 точки в генералното класиране при пилотите във Формула 1.

Хамилтън се възползва от проблемите на Фетел и грабна девети успех през сезона и общо 82-и в кариерата.

Успехът бе двоен за тима на Мерцедес, след като втори зад британеца се нареди съотборникът му Валтери Ботас. Хамилтън грабна и точка за най-бърза обиколка на пистата в Сочи. Трети остана стартиралият от полпозишън Шарл Льоклер с Ферари, които гонеха четвърти пореден успех след двата на французина в Белгия и Италия и този на Фетел в Сингапур. Германецът поведе след ранни инструкции от тима на „черните кончета“, но бе принуден да се оттегли от надпреварата след повреде в 28-та обиколка – моментът, в който Хамилтън пое водачеството и не го изпусна до края на състезанието. Топ 10 допълниха още Макс Верстапен и Александър Албон с Ред Бул, Карлос Сайнц с Макларън, Серхио Перес с Рейсинг Пойнт, Ландо Норис с Макларън, Кевин Магнусен с Хаас и Нико Хюлкенберг с Рено.

Така, Мерцедес увеличиха победната си серия в Гран При на Русия на шест, след като спечелиха дебютното издание в Сочи през 2014. Хамилтън регистрира девета победа през сезона и общо 82-а в кариерата. Следващото състезание от календара на Формула 1 е Гран При на Япония на 13 октомври. /БГНЕС