Mercedes ще строи завод за електрически ванове за над един млрд. евро в Полша

Германският автомобилен производител Mercedes-Benz заяви, че планира да вложи повече от един милиард евро в нов завод в Полша, предназначен за изграждане на изцяло електрически ванове.

Предприятието ще се намира в Явор, Югозападна Полша, където групата вече произвежда двигатели с вътрешно горене от 2019 г. и батерийни системи от 2021 г.

"Ще изградим първия си чисто електрически завод в Явор", каза Матиас Гайзен, ръководител на Mercedes-Benz Vans, в изявление. „Този ход ще осигури водещата ни позиция в областта на изцяло електрическите лекотоварни автомобили", като същевременно "ще запази дългосрочните перспективи на съществуващите заводи в Европа", добави той.

Матиас Гайзен

На пресконференция във Варшава Гайзен заяви, че групата планира да похарчи повече от един милиард евро за създаването на новия завод.

"Инвестицията, обявена днес от Mercedes, е много, много важна инвестиция за Полша", заяви пред репортери полският министър-председател Матеуш Моравецки.

Матеуш Моравецки

Това се случва в момент, когато Mercedes-Benz и конкурентните автомобилни производители по света харчат огромни суми като част от голямото преминаване на цялата индустрия към електрификация.

Първоначално Mercedes планираше да си партнира с американския стартъп Rivian и заедно да произвеждат изцяло електрически ванове в Европа. Но днес Mercedes заяви, че плановете за създаване на съвместно предприятие са "спрени поради текущото пренареждане на приоритетите на проектите на Rivian". Rivian, който се бори с проблеми във веригата за доставки, които го принудиха да ограничи производството си тази година, заяви, че е решил "да спре обсъжданията" с Mercedes.

"В този момент вярваме, че фокусирането върху потребителския ни бизнес, както и върху съществуващия ни търговски бизнес, представляват най-привлекателните краткосрочни възможности за максимизиране на стойността на Rivian", заяви в изявление главният изпълнителен директор Скарииндж. /БГНЕС, АФП