Меркел: Бъдещето на Западните Балкани е в обединена Европа

Убедена съм, че бъдещето на Западните Балкани е в една наистина обединена Европа, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел по повод предстоящата виртуална среща на върха на Берлинския процес, планирана за понеделник, домакин на която е Германия.

Меркел заяви във видео съобщение, че е щастлива, макар че това ще бъде само виртуална среща, която ще й позволи да продължи да работи с държавните и правителствените глави на Западните Балкани - процес, започнал през 2014 г., като Берлинския процес , по инициатива на Германия.

Тя отбеляза, че е постигнато много от създаването на Берлинския процес, чиято цел е да допринесе конкретно за регионалната стабилност и мирния диалог.

„Западните Балкани са непосредствен съсед на ЕС. Това е част от Европа, където раните от войната все още не са заздравели и много граждани на тази област също живеят в Германия. За мен е ясно, че страните от ЕС трябва да имат интерес от мирното развитие на Западните Балкани. Ние носим отговорност за постигането на практически напредък в тази част на Европа," каза Меркел.

Германският канцлер добави, че Берлинският процес вече е постигнал известен успех и в това отношение тя специално посочи наскоро създадения Младежки форум.

Тя подчерта, че това, което отдавна се смята за невъзможно, най-накрая е възможно и това е обменът на студенти от различни религии и етноси.

"Това е практически принос за мира", каза Меркел и добави, че взаимното признаване на дипломи, сътрудничеството в науката и напредъкът в инфраструктурните проекти се характеризират със стъпки, водещи до по-силен трансграничен обмен и преодоляване на предразсъдъците.

"Всичко това води страните от Западните Балкани към обща цел да изпълнят условията за членство в ЕС. Убедена съм, че рано или късно бъдещето им наистина ще бъде в обединена Европа."

Меркел посочи, че на Западните Балкани все още има много предизвикателства, че недоверието и национализмът не са изчезнали и двустранните спорове могат да се разпалят всеки момент, поради което е необходимо помирение. Това, казва тя, означава да се преодолее миналото и да се направи всичко възможно бъдещите поколения да живеят в мир./БГНЕС

Тагове: