Меркел: Диалогът с Русия трябва да се поддържа

Диалогът с Русия трябва да се поддържа въпреки разногласията, които съществуват с Москва, заяви федералният канцлер Ангела Меркел след пристигането си в руската столица.

Германия остава един от основните търговски и икономически партньори на Русия в Европа и света. Това заяви руският президент Владимир Путин преди началото на преговорите с германския канцлер Ангела Меркел в Кремъл.

"Бих искал да отбележа, че Германия остава един от основните партньори за нас, както в Европа, така и в света като цяло. По-специално, благодарение на вашите усилия през последните 16 години като федерален канцлер. Германия за нас е вторият търговски и икономически партньор след Китай. Въпреки факта, че през 2020 г. имахме доста сериозна рецесия, сега има почти двойно увеличение на търговията през първите шест месеца“, каза Путин.

Стопанинът на Кремъл също отбеляза работата на руско-германските двустранни механизми, групи и форуми, включително провеждането на годината на Германия в Русия, свързана с развитието на икономиката.

Руският лидер е уверен, че посещението на Меркел в Русия ще бъде не само сбогуване като канцлер, но и изпълнено със сериозно, делово съдържание. Преди разговорите в Кремъл руският лидер подари на Меркел букет цветя.

"Сега се провежда Годината на Германия в Русия, година, свързана с икономическото развитие. Постоянно сме в телефонен контакт. Имаме много въпроси, които изискват обсъждане в личен формат, така че съм сигурен, че това няма да бъде само посещение за сбогуване, свързано с решението ви да не се кандидатирате по-нататък за федерален канцлер, но и посещение, изпълнено със сериозно, делово съдържание“, каза Путин, обръщайки се към германския канцлер.

Както пресслужбата на Кремъл съобщи по-рано, лидерите на Русия и Германия планират по време на разговорите да обсъдят състоянието и перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в различни области, както и да разгледат редица актуални международни и регионални въпроси. /ТАСС