Меркел е срещу разхлабване на мерките

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви срещу отслабването на действащите карантинни мерки в страната заради увеличаването на коронавирусните инфекции.

Тя заяви това на пресконференция след среща с ръководителите на германските региони. "Ще трябва да използваме крана за аварийно спиран. Бих искала да се справим без него", каза канцлерът. Така Меркел изключи възможността за облекчаване на карантината и отваряне, по-специално, на търговски обекти и културни институции.

В момента Германия е под карантина, но не толкова тежка, колкото през зимата. Открити са училища и детски градини, фризьорски салони, салони за красота, магазини за цветя и книги. В случай на намаляване на новите инфекции, властите възнамеряваха да направят още отстъпки. Меркел подчерта, че кампанията за ваксиниране в Германия трябва да бъде "по-бърза и гъвкава". „Нашият девиз е ваксиниране, ваксиниране и ваксиниране“, каза тя.

Германия ще поръча руската ваксина "Спутник V", ако тя бъде разрешена за употреба в Европейския съюз, заяви още Меркел, добавяйки, че Берлин може да осигури сам доставките, ако блокът не го направи. "По отношение на руската ваксина от известно време съм на мнение, че трябва да използваме всяка ваксина, одобрена от европейския регулаторен орган по лекарствата", каза тя. Въпреки че Меркел би предпочела съвместни поръчки от страна на ЕС, "ако не се стигне до такава европейска поръчка, тогава трябва да тръгнем по свой собствен германски път". /ТАСС и АФП