Меркел: ЕС да удвои усилията за производство на ваксини

ЕС трябва да удвои усилията за собствено производство на ваксини за COVID-19, тъй като е изправен пред продължаващи проблеми с доставките от фармацевтични компании, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Преди срещата на върха на ЕС Меркел призна пред депутатите, че стартирането на ваксинацията в Германия „не е тръгнало толкова бързо, колкото се надявахме“. Но тя отхвърли критиките, че не са поръчани достатъчно дози, вместо това каза, че става дума по-скоро за броя на доставените.

„Виждаме ясно, че британските заводи произвеждат за Великобритания. САЩ не изнасят и следователно ние зависим от това, което може да бъде произведено в Европа“, каза тя, цитирана от „Гардиън“.

Меркел заяви, че европейските лидери планират да говорят за това как блокът може да осигури по-стабилни доставки на ваксини за в бъдеще.

По-рано канцлерът призова ЕС да бъде „много внимателен“ със забраните за износ на ваксини. Но тя заяви, че подкрепя усилията на Европейската комисия да гарантира, че договорите за ваксини са изпълнени, като се позова на проблемите с доставките, които ЕС е имал с „АстраЗенека“. /БГНЕС