Меркел губи позиции във водовъртежа на пандемията

Първо беше обявено пълно затваряне на обществения живот по време на Страстната седмица. Само два дни по-късно канцлерът оттегля плана и признава, че е направила грешка. За Йенс Турау от „Дойче Веле“ правителството на Меркел е загубило пътя си.

Края на март 2021 г.: образът на германското правителство в борбата му срещу пандемията е жалък. Отново и отново почти невъобразимо чувство ни атакува както миналата година и дори преди няколко седмици. Ще успее ли канцлерът да придаде нова структура и значение на борбата срещу пандемията? Или ще спре да опитва? Или ще трябва да подаде оставка? Чак до там няма да стигне, макар и само защото никой не иска да поеме командването в разгара на най-сериозната криза на управлението през последните десетилетия. Меркел страда от загуба на авторитет в собствената си страна, независимо от влиянието, което има в света. По-рано през седмицата регионалните управници на Германия решиха да приемат решителното искане на Меркел да удължи ограниченията за още четири седмици и обявиха закриване на обществения живот за Великден.

Малцина разбираха смисъла на тези пет дни парализа на цялата страна, особено когато повечето хора в Германия нямат голямо желание да предприемат дълги пътувания или да участват в големи тържества. Все пак, Меркел надделя. Очевидно канцлерът е сложила пистолета на гърдите на някои регионални премиери, които са възнамерявали да позволят лека форма на туризъм през дните на Великден. Меркел можеше да намекне, че ако не приемат нейното предложение, тя отказва да одобри цялата сделка.

Заплахата й проработи няколко часа. Имаше гневни протести от страна на икономическия и църковен сектор, както и на опозицията. Самият вътрешен министър, Хорст Зеехофер от Християнсоциалния съюз, баварската сестра на Меркел към Християндемократическата партия, беше против затварянето на страната по време на Великден.

В същото време Християндемократическата партия на Меркел потъва в последните анкети, нещо което се дължи и на сенчестите сделки на някои депутати, забогатели благодарение на посредничеството за маските. И сега канцлерът отстъпва. Вече няма да има пълно затваряне по Великден и самата Меркел говори за грешка, тъй като връзката между цената на мярката и ползата от нея не е благоприятна. Канцлерът твърди, че е имало твърде много отворени въпроси. Истинско потвърждение на провала й..

Всички преговарящи страни, правителството и провинциите са безнадеждно изгубени в детайлите. И всичко това води до факта, че гражданите вече не разбират кои правила се прилагат по всяко време. Първо, беше обявена забрана за пътуване на практика за всички по време на Страстната седмица и няколко часа по-късно всеки регион приложи свои собствени мерки.

Фактът, че срещите с Меркел се разпространяват в различни медии почти в реално време, е отражение на това как уважението към канцлера отслабва. И че от началото на пандемията Ангела Меркел беше по-наясно от много други за мащаба на предизвикателството. Но след повече от година криза отговорът им продължава да бъде ограничения. Тогава с помощта на бързи тестове може да се прецени предпазлива деескалация, единственият недостатък е, че няма достатъчно тестове. И кампанията за ваксинация продължава да се отлага. В битката срещу вируса Германия е загубила посока.

Това е трагично за жената, чиято сериозност, готовност за компромис и сила на характера са оценени по целия свят. Именно нейният интерес да изслуша и интегрира всеки последен участник в дебатите ще бъде падението й по време на третата вълна на пандемията. Тя трудно може да бъде обвинена, тъй като германският федерализъм не позволява управление с железен юмрук. Но точно сега това правителство просто няма силата да маневрира. А броят на инфекциите продължава да се покачва и разраства. Наистина нещата не могат да бъдат по-зле. / БГНЕС