Меркел и Путин обсъждат Навални

Отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални беше една от темите на телефонния разговор между германския канцлер Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин, съобщи говорител на германското правителството. Пресслужбата на Кремъл, обаче изобщо не споменава темата за отравянето на Навални в доклад за разговора между двамата лидери.

Други въпроси, обсъдени от Меркел и Путин, бяха конфликтът в Нагорни Карабах и ситуацията в Източна Украйна. Освен това политиците се съгласиха да продължат да поддържат контакти между здравните министерства на двете страни в борбата срещу пандемията от коронавирус. След отравянето на Алексей Навални с отрова от типа „Новичок“, което се състоя в Томск на 20 август 2020 г., отношенията между Берлин и Москва забележимо са охладени. Във връзка с използването на забранено химическо оръжие на територията на Русия, ЕС, по предложение на Франция и Германия, въведе санкции срещу няколко руски служители. Те бяха договорени в Брюксел на 14 октомври. От своя страна Русия отрича всички обвинения в съпричастност към престъплението и нарича Германия, където Навални беше лекуван след отравянето, "лидер" на конфронтацията с Русия в Европа.

„Казах на германския външен министър Хайко Маас, мога да повторя това, защото мисля, че за никого не е тайна, че виждаме как Германия е поела ролята на лидер на новото влошаване в отношенията с Русия. Притесняваме се от това, включително от гледна точка на глобалната роля, която Германия играе в Европа ", заяви руският външен министър Сергей Лавров на онлайн пресконференция след срещата си с германския колега. Хакерската атака срещу компютрите на депутатите от Бундестага през 2015 г. и убийството на бивши чеченски полеви командир Зелимхан Хангошвили в центъра на Берлин през 2019 г. също оказаха отрицателно влияние върху развитието на отношенията между Русия и Германия. Руските власти са заподозрени, че са замесени и в двата случая. /ТАСС