Меркел: Искаме стабилни Балкани

Канцлерът Ангела Меркел съобщи, че през септември Бундестагът ще реши да одобри започването на преговори между Европейския съюз и Македония. Това беше съобщено след заседанието с правителствената делегация на Македония в Берлин, водена от премиера Зоран Заев, в която участваха заместник-председателят по европейските въпроси Буяр Османи и външният министър Никола Димитров.

На срещата канцлерът подчерта, че Македония е изпълнила очакваното и че Берлин гледа на това много положително.

По време на срещата министър-председателят Заев заяви, че Скопие има пълно доверие на канцлера Меркел и подкрепя нейната политика за процеса на разширяване на ЕС, както и политиката й към Западните Балкани.

Беше посочено, че Германия е стратегически партньор на Северна Македония, с който работим заедно по политиките на помирение в Западните Балкани, стабилизирането на региона и осигуряването на икономически напредък и демократична трансформация, процес, който ще завърши с интеграцията на страната в ЕС.

Министър-председателят Заев подчерта след срещата, че е доволен, че германското външно министерство има положително отношение към Северна Македония по отношение на началото на преговорите за членство в ЕС и че ще бъдат уважени процедурите и демократичните правила, които ще дадат възможност на Бундестага да вземе положително решение през септември, каза премиера.

На срещата на делегацията на правителството на Македония в Берлин беше потвърдено, че в Германия, както и други държави-членки, са доволни от резултатите от реформите, което е подчертано в доклада на Европейската комисия. Скопие силно вярва, че тази година Македония ще започне преговори за членство с Европейския съюз, присъединявайки се към Сърбия и Черна гора. /БГНЕС