Меркел: Китай да гарантира равно третиране на чуждестранните компании

Германският канцлер Ангела Меркел обсъди въздействието на пандемията от коронавируса върху икономиката с китайския премиер Ли Къцян във видеоконференция, предаде „Дойче Веле”.

След кризата COVID-19, която предизвика икономически хаос, Германия е нетърпелива да рестартира търговията с Китай. Германски политици и групи за правата на човека предупредиха, че засилването на икономическите връзки не може да бъде за сметка на спазването на човешките права от Китай.

В изявление говорителят на Меркел заяви, че двамата лидери са обсъдили редица въпроси, като фокусът е бил върху икономическите връзки.

Канцлерът "подчерта необходимостта от по-нататъшни стъпки по отношение на достъпа до пазара ... и равно третиране на чуждестранните компании", заяви говорителят й Стефен Зайберт след разговорите.

Инвестициите и търговията се оказаха в центъра на разговорите, като Меркел подчерта "интересът на Германия към базирана на правила и свободна многостранна търговия".

Меркел подчерта, че Китай трябва да предприеме по-нататъшни стъпки, за да отвори своя пазар и да гарантира равно третиране на чуждестранните компании.

Двамата лидери обсъдиха правата на човека и "ситуацията в Хонконг", като Меркел е призовала да бъдат защитени правата на гражданите там.

Меркел и Ли Къцян не са обсъждали нарастващото напрежение между САЩ, ЕС и Китай, въпреки че в дневния ред на срещата са фигурирали "актуални международни теми".

Ръководителят на Федерацията на германските индустриалци (BDI), каза пред информационната агенция DPA преди разговорите, че "трябва да се гарантира по-добър достъп до пазарите в Китай. BDI настоява за инвестиционно споразумение между ЕС и Китай и се надява, че тази година ще бъде постигната сделка"./БГНЕС