Меркел: Не съжалявам за газовите сделки на Германия с Русия

Бившият канцлер Ангела Меркел заяви, че не съжалява, че е приела Русия като основен доставчик на газ за Германия по време на 16-годишното си управление.

Зависимостта на Германия от руската енергия беше разкрита като ахилесова пета за Берлин след инвазията на Москва в Украйна.

Но когато беше канцлер на най-голямата икономика в Европа, Меркел заяви, че Германия трябва да увеличи вноса на газ, за да запълни недостига на енергия, тъй като намалява използването на ядрена енергия.

"Беше много рационално и разбираемо да се снабдяваме с газ по тръбопроводи от Русия, който беше по-евтин от LNG (втечнен природен газ) от други части на света като САЩ, Саудитска Арабия или Катар", каза тя пред журналисти в Лисабон. "Дори по време на Студената война Русия беше надежден доставчик на енергия", отбеляза Меркел, израснала зад Желязната завеса в комунистическа Източна Германия. "И в това отношение изобщо не съжалявам за решението си. По-скоро смятам, че то е било правилно от гледна точка на тогавашната перспектива".

Тя също така отхвърли спекулациите, че желанието ѝ да сключва сделки с президента Владимир Путин е било опит да промени Русия с помощта на търговията.

"Никога не съм вярвала, че има такова нещо като промяна чрез търговия, но определено имаше връзка посредством търговия", каза тя.

Меркел беше в португалската столица като председател на журито на наградата "Гулбенкян" за хуманност.

"Бруталното нападение на Русия над Украйна наложи промяна в начина, по който Германия се отнася към Москва“, добави Меркел, „и новото правителство прави точно това".

Бившият германски канцлер напусна политическата сцена през декември 2021 г. след четири последователни мандата на най-високия пост в Германия като високоуважаван световен лидер. Едва два месеца по-късно избухна войната на Русия в Украйна. Тя и нейната коалиция от консерватори и социалдемократи бяха подложени на обстрел по-специално заради енергийните сделки, които оставиха Германия зависима от Русия за 55% от доставките на газ. Подкрепата ѝ за спорния газопровод "Северен поток 2", който трябваше да удвои доставките на руски газ за Германия, също дълго време дразнеше съюзниците. Проектът беше спрян от настоящия канцлер Олаф Шолц в края на февруари заради агресията на Русия.

Откакто се оттегли от политиката, Меркел има само няколко публични изяви, но остро осъди войната на Путин. Тя също така заяви, че изпитва "най-голямо уважение" към украинския президент Володимир Зеленски. /БГНЕС, АФП