Меркел отдаде признание на Ципрас и Заев за Договора от Преспа

Германският канцлер Ангела Меркел отдаде признание на премиерите на Република Северна Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас за смелостта им да се споразумеят и да сложат край на десетилетния спор между държавите си, като по този начин дават възможност на Република Северна Македония да се присъедини към НАТО.

"При всеки конфликт може да се намери решение, ако се прояви кураж", заяви Меркел на Международната конференция за сигурността в Мюнхен.

Тя предупреди, че световният ред се разпада, но това не означава, че той трябва да бъде унищожен. Меркел критикува политиката на изолация и национализъм на американския президент Доналд Тръмп.

"Трябва да се борим за Европа, за многостранността, срещу онези, които мислят, че могат да го направят сами", каза Меркел.

Рядко в модерната история има толкова много разногласия, колкото между САЩ и Германия. В момента тези две страни имат спор за Иран, разходите за отбрана и газопровода „Северен поток“, който трябва да доставя руски газ за Германия. / БГНЕС