Меркел: Правителството ще продължи да работи

Германският канцлер Ангела Меркел увери, че нейното правителство ще продължи работата си, въпреки оставката на лидера германските социалдемократи Андреа Налес, която се оттегли от всички постове в партията.

"Това, което искам да кажа от името на правителството е, че ще продължим работата си с цялата си сериозност и чувство за отговорност," подчерта Меркел по време на среща на своята партия ХДС в Берлин.

По-рано консервативната коалиция ХДС/ХСС изрази надежда, че ГСДП няма да напуснат управляващата „голяма коалиция“.

„Андреа Налес ни информира тази сутрин за намерението си да подаде оставка. Приемам това за сведение и го уважавам”, заяви председателят на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер. Тя определи Налес като силна личност и надежден партньор.

„Надявам се, че ГСДП колкото е възможно по-скоро ще решат кадровите си въпроси и това няма да навреди на работоспособността на коалицията. Сега не е време за партийни и тактически размишления. Ние както и преди сме привърженици на запазването на „голямата коалиция“, подчерта Крамп-Каренбауер. „Желаем да служим на своята страна, провеждайки добра правителствена политика“, добави тя.

От своя страна, лидерът на ХСС Маркус Зьодер призова социалдемократите да осъзнаят своята отговорност пред Германия. „Очакваме, че ГСДП ще внесе своя принос за съхраняването на стабилността на правителството“, каза той в интервю за агенция ДПА. Зьодер също така се надява, че на Налес „не лежи основната отговорност за резултатите на ГСДП на евроизборите“.

Андреа Налес обяви, че подава оставка като председател на ГСДП, а също така се оттегля и като ръководител на парламентарната група на социалдемократите в Бундестага. Решението й бе взето само седмица след провеждането на изборите за Европейски парламент. На него социалдемократите претърпяха срамно поражение. От втора политическа сила те се свлякоха на трето място, загубвайки в сравнение с евровота през 2014 г. 12%. Освен това, ГСДП за пръв път от над 70 години загуби изборите в Бремен, където победата остана за християндемократите.

В същото време стана ясно, че временен председател на ГСДП ще стане премиерът на федералната провинция Рейнланд-Пфалц Малу Драйер, а парламентарната група ще бъде поета от Ролф Мютцених. /БГНЕС, АФП и ТАСС