Меркел призова към компромиси в началото на разговорите за коалиция

Напускащият германски канцлер Ангела Меркел отправи намек към политическите лидери да преодолеят различията си, след като в неделя започнаха разговорите между партиите за избор на неин наследник след вота миналата седмица.

В речта си на тържествата в източния град Хале, посветени на обединението на Германия през 1990 г., Меркел заяви, че страната отново има възможност да определя бъдещето си.

"Можем в бъдеще да спорим как точно, но знаем, че отговорът е в нашите ръце, че трябва да се изслушваме и да говорим един с друг, че имаме различия, но преди всичко общи неща", каза Меркел.

"Бъдете готови за нови срещи, бъдете любопитни към другите, разказвайте собствените си истории и толерирайте различията", каза Меркел. "Това е урокът от 31 години германско единство."

В това, което беше обявено за може би последната ѝ важна реч като канцлер, дългогодишният лидер на Германия сякаш отправи послание към политиците, които се пазарят за съставяне на следващото правителство.

Меркел ще напусне поста си след 16 години на власт, след като бъде сформирана нова коалиция след изборите миналата седмица, на които коалиционните ѝ партньори - социалдемократите (СПД) - излязоха начело.

СПД и нейният кандидат Олаф Шолц спечелиха с малко вота миналата седмица - с 25,7 %, а съюзът на Меркел ХДС/ХСС се срина до най-ниското за всички времена ниво от 24,1 % под ръководство на понасящия много атаки Армин Лаше.

Двете партии започват в неделя преговори със Зелените и либералната СвДП, с които трябва да постигнат споразумение, за да вземе някоя от тях канцлерския пост.

"Понякога приемаме демократичните си постижения твърде леко", каза Меркел в речта си и поиска от обществеността да "отхвърли радикализацията", визирайки неонацисткото нападение срещу синагога в града, където тя говореше преди две години.

"Разнообразието и различието" не са заплаха за обществото, добави Меркел, както Германия е показала в годините след падането на Берлинската стена.

Политическият ветеран, която е живяла в комунистическия Изток преди обединението, беше видимо развълнувана, докато описваше собствените си борби с предразсъдъците и призоваваше за повече "уважение" към личната история на източните германци./БГНЕС