Меркел: Решението на рецесията не е ренационализация и протекционизъм

Страните не трябва да прибягват до ренационализация и протекционизъм в отговор на "дълбока глобална рецесия", причинена от коронавирусната криза, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

"Беше ... ясно, че многостранността е изправена пред голямо предизвикателство още преди пандемията и това предизвикателство не е станало по-малко", каза Меркел, два дни след като тя представи френско-германски план за възстановяване на ЕС за 500 милиарда евро.

Меркел говори след видеоконференция с ръководителите на Международната организация на труда, Международния валутен фонд, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Световната банка и Световната търговска организация, на която те обсъдиха икономическия отговор на кризата.

"Отговорът на пандемията със сигурност не може да бъде ренационализирането на всички международни вериги за доставки; тогава всеки би платил много висока цена", каза Меркел.

На въпрос дали е разговаряла с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте или с австрийския канцлер Себастиан Курц след обявяването на плана в понеделник, Меркел отговори, че не го е направила. Курц декларира във вторник, че страните, които се застъпват за по-ниски разходи в ЕС и строга фискална дисциплина, ще представят свое собствено контра предложение .

"Вече сме във фаза на очакване на предложението от Комисията", каза Меркел.

Европейската комисия ще изготви своя проект за план за възстановяване до следващата сряда, 27 май./БГНЕС