Меркел се сбогува с армията

В прощалното си обръщение към армията изпълняващият длъжността германски канцлер Меркел пожела воините да запазят радостта в сърцето си.

На церемония по повод предстоящото си оттегляне изпълняващата длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел призова за доверие в политиката, пожела успех на своя наследник Олаф Шолц и насърчи всички да работят "с радост в сърцата".

Тази вечер Бундесверът проведе традиционната си церемония "Голяма вечерна заря" в двора на Министерството на отбраната, която се провежда по различни поводи, включително за изпращане на високопоставени политици. Меркел произнесе реч пред военните, след което войниците влязоха с факли и изпълниха няколко музикални номера, включително на фона на поръчания от Меркел хит от 1974 г. на източногерманската пънк певица Нина Хаген.

"Когато заставам пред вас днес, изпитвам благодарност и смирение. Смирение пред поста (на федерален канцлер), който заемах толкова дълго време, благодарност за доверието, което ми беше оказано. Доверието е най-важният капитал в политиката. Това не е нещо, което може да се приеме за даденост, и за това ви благодаря от цялото си сърце", каза Меркел.

Меркел благодари на тези, които се борят с пандемията, преди всичко на лекарите и доброволците, като припомни, че само преди часове е провела среща с регионалните ръководители по темата за коронавируса.

"Днес следобед проведох среща с министър-председателите на федералните провинции по въпросите на пандемията, а сега, часове по-късно, в тази тържествена обстановка, след 16 години като канцлер, се сбогувам с вас. Тези обстоятелства показват в какви невероятни времена живеем. Тези 16 години като канцлер бяха изпълнени със събития и предизвикателства. Те бяха предизвикателство за мен като политик и като човек. Но в същото време те ме накараха да се чувствам удовлетворена", каза политикът.

Тя заяви, че последните две години на пандемя "показаха като под лупа колко важно е доверието в политиката, науката и обществения дискурс, но и колко крехко може да бъде то".

"Нашата демокрация се крепи на способността за взаимна критика и коригиране на собственото поведение. Тя живее от постоянното балансиране на (различни) интереси и от уважението един към друг, солидарността и доверието, вярата във фактите, както и от факта, че там, където се отричат научните доказателства, където се разпространяват конспиративни теории и омраза, се протестира на висок глас. Нашата демокрация живее, преодолявайки факта, че навсякъде, където омразата и насилието се разглеждат като легитимно средство за прокарване на нечии интереси, нашата толерантност трябва да очертае своите граници", заяви Меркел.

Тя припомни и кризите, които са се случили по време на нейното управление, като финансовата криза от 2008 г., миграционната криза от 2015 г. Меркел заяви, че тези кризи показват колко зависима е Германия от други държави и международните институции, за да се справи с днешните предизвикателства. Подобно сътрудничество от страна на Германия ще бъде необходимо в борбата с изменението на климата, цифровизацията и миграцията, добави Меркел. "Искам да призова в бъдеще да се опитваме да гледаме на света с очите на другите, да вземаме предвид понякога неудобните и противоположни мнения на другите и да се застъпваме за намирането на общи интереси", пожела Меркел./БГНЕС