Меркел се сбогува с Израел след 16 години подкрепа

Отиващият си германски канцлер Ангела Меркел е на прощално посещение в Израел след 16-годишен мандат, през който разви топли отношения с еврейската държава.

Премиерът Нафтали Бенет заяви, че той и Меркел ще обсъдят "регионалните заплахи и предизвикателства, особено иранския ядрен въпрос", и запазването на "силата на Израел във всички сфери".

Това е осмото и последно посещение на Меркел в Израел като канцлер, преди окончателното ѝ оттегляне от политиката, съобщи АФП.

Тя пристигна в Израел в събота вечерта, съобщи израелското външно министерство.

Първоначално Меркел планираше да осъществи визитата си през август, но отложи пътуването на фона на хаотичното извеждане на американските и съюзническите сили, включително германските, от Афганистан.

67-годишният дипломиран физик трябва да получи почетна докторска степен от Израелския технологичен институт Технион в Хайфа.

Тя ще посети също мемориала на Холокоста Яд Вашем и ще се срещне с израелските технологични лидери, съобщиха от офиса на Бенет.

Ветеранът в германската политика ще бъде гост на наскоро положилия клетва Бенет, който сложи край на 12-те поредни години управление на премиера Бенямин Нетаняху.

През юни Меркел поздрави Бенет за встъпването му в длъжност като заяви, че Германия и Израел са "свързани с уникално приятелство, което искаме да укрепим допълнително".

Администрацията на Меркел се застъпи за решение за две държави в израелско-палестинския конфликт.

Но тя подчерта, че сигурността на Израел е решаващ приоритет на германската външна политика.

Германия и Израел създадоха силни дипломатически връзки в периода след Втората световна война, като Берлин се ангажира да запази еврейската държава като покаяние за Холокоста.

През 2008 г. Меркел направи пред израелския парламент историческо обръщение и поиска извинение от името на германския народ.

Нейната администрация подкрепи през май „правото на Израел да се защитава“, когато Израел бомбардира Газа в отговор на ракети, изстреляни от бойци от блокирания анклав. /АФП