Меркел се стреми да избегне Брекзит без сделка

Германската канцлерка Ангела Меркел предприе инициатива, за да помогне за постигането на "компромис", който ще позволи да бъде финализирано търговското Брекзит споразумение без допълнителни усложнения, съобщи британският в. "Гардиън" (Guardian).

Говорителят й Щефан Зайберт, заяви по-рано през деня, че Меркел е признала правото на всяка страна да има своите "червени линии", но винаги може да се намери място за компромис. В същото време източници, близки до правителството на Обединеното кралство, остават оптимисти за постигане на сделка, въпреки изявлението на британския премиер Борис Джонсън, че преговорите "са в много труден момент". Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеманс Бон каза, че Франция ще използва правото си на вето, за да блокира сделка по Брекзит, която не би била от полза за страната му, а премиерът на Ирландия Майкъл Мартин изрази очакванията си за "интензивни" преговори за Брекзит през почивните дни.

На снимката: преговарящият от страна на ЕС Мишел Барние

БГНЕС припомня, че главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние потвърди, че условията за сделка с Великобритания след Брекзит не са били изпълнени при последния кръг от преговори "поради значителни различия относно равноправните условия, управлението и риболова". Барние добави, че в събота председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън ще обсъдят настоящата ситуация в преговорите и перспективата за бъдещото им развитие. По-рано през деня беше съобщено, че Барние е намекнал за възможността преговорите между Брюксел и Лондон да продължат през следващата година. /БГНЕС