Меркел: Следващите седмици ще са най-тежките в пандемията

Следващите седмици ще бъдат най-тежките в цялата пандемия, смята германският канцлер Ангела Меркел.

Мнението й беше публикувано на уебсайта на федералното правителство.

"Предстоящите зимни седмици най-вероятно ще бъдат най-трудната фаза на пандемията", смята Меркел. "Ден след ден Институтът" Роберт Кох " ни информира за стотици хора, починали от коронавирус, за хиляди, които се борят за живота си в реанимация и десетки хиляди нови инфекции. "

"Лекарите и медицинският персонал в много болници работят на ръба на възможностите си", каза канцлерът. „И това, което чуваме за мутациите на вируса, не води до намаляване на тревожността - напротив“, добави тя.

Във връзка с това канцлерът посочи, че мерките за карантина, които бяха удължени от германските власти на 5 януари, са необходими, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на коронавируса.

"Колкото по-последователни сме днес, толкова по-скоро можем да възстановим контрола [върху разпространението на инфекцията] в бъдеще, толкова по-кратък ще е периодът, през който ще трябва да живеем с такива ограничения", каза Меркел.

Канцлерът припомни, че ваксинацията е започнала в страните от ЕС, включително Германия. Тя увери, че в крайна сметка всеки гражданин на Германия ще може да се ваксинира срещу COVID-19.

В същото време Меркел изрази увереност, че "е беше правилно да се заложи на общ европейски път" при доставката на ваксини срещу коронавируса. "Никоя държава не може сама да победи вируса, който засяга всички нас", убедена е тя./БГНЕС