Меркел: Солидарна съм с Украйна и подкрепям правото ѝ на самоотбрана

В първата си публична реч от около половин година насам бившият германски канцлер Ангела Меркел определи руската атака срещу Украйна като "дълбока повратна точка".

Ангела Меркел, бивш канцлер на Германия

Тя заяви, че като бивш канцлер не иска да прави оценки, но нахлуването на Русия в съседната ѝ държава е твърде грубо нарушение на международното право в историята на Европа след края на Втората световна война.

Ангела Меркел направи за първи път публичен коментар за случващото се в Украйна.

„Солидарна съм с нападнатата от Русия Украйна и подкрепям нейното право на самозащита.”

Тя подчерта, че подкрепя всички усилия на германското правителство, ЕС, САЩ, НАТО, Г-7 и ООН "за прекратяването на тази варварска агресия от страна на Русия".

Меркел заяви, че все още никой не може да направи сериозна оценка на това какви ще бъдат последиците от войната. Те обаче ще бъдат значителни - особено за украинците, цитира думите ѝ „Тагесшау”.

Бившият германски канцлер спомена за нарушения на човешките права на населението и даде за пример убийствата и насилието срещу мирни граждани в Буча и Ирпин.

Малък, но светъл лъч надежда "в тази безкрайна тъга" е огромната подкрепа за украинците от много съседни страни като Полша и Молдова подчерта бившият канцлер.

В настоящата ситуация, според нея, единството на ЕС е от решаващо значение.

„Никога не трябва да приемаме мира и свободата за даденост”, заяви Меркел.

Следващата седмица Меркел ще присъства отново в политическия живот на Германия, посочва изданието. Очаква се тя да участва на 7 юни в дискусия в Берлин, която вероятно ще се съсредоточи много по-интензивно върху Русия и отношенията на Германия с президента Владимир Путин и възможните грешни преценки през годините, когато тя е била канцлер. Меркел все още не е коментирала собствените си грешки.

Други бивши високопоставени политици като сегашният федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер, който дълги години беше външен министър в кабинета на Меркел, публично признаха грешки в руската политика. "Допуснах грешка", заяви публично политикът от СПД. /БГНЕС

Берлин / Германия