Меркел: Турция е много надежден партньор на ЕС

Турция е "изключително надежден партньор" на Европейския съюз за справяне с бежанската криза, заяви правителството на канцлера Ангела Меркел.

Заместник-говорителят на правителството Улрике Демер изрази на пресконференция в Берлин ангажимента на Германия по сделката за бежанците между ЕС и Турция от 2016 г., която ефективно спря потока на сирийските бежанци в Европа.

„Декларацията между ЕС и Турция от 18 март 2016 г. е наш съвместен успех и е във взаимен интерес на ЕС и Турция“, според Демер, който заяви, че ЕС и Турция са решени да продължат прилагането й.

Тя похвали Турция, че е приела близо 4 милиона бежанци, избягали от гражданска война в съседна Сирия - предоставяйки основни услуги, жилища, здравна и образователна подкрепа.

"Това, което прави Турция, заслужава високо признание," каза тя, цитирана от Анадолската агенция.

Демер заяви, че финансовата подкрепа на ЕС за сирийските бежанци е подобрила условията им на живот и споразумението е било успешно за спирането на незаконната миграция през Егейско море и за спасяването на животи.

Понастоящем Турция е домакин на близо 4 милиона сирийци. Анкара също така осигурява защита и хуманитарна помощ на близо 6 милиона сирийци в Северна Сирия. Турция е похарчила над 40 милиарда долара от ресурсите си за бежанците и официални служители подчертават, че ЕС трябва да направи повече, за да разпредели справедливо тежестта. /БГНЕС