Меркел: Украинската криза е преломен момент в историята на Европа

Бившият германски канцлер Ангела Меркел нарече събитията около Украйна "преломен момент в историята на Европа след края на Студената война". За първи път бившият канцлер на Германия коментира публично ситуацията в страната.

"Тази агресивна война от страна на Русия бележи дълбок обрат в историята на Европа след края на Студената война", заяви Меркел пред ДПА.

Тя нарече действията на Москва нарушение на международното право и ги осъди "по най-категоричен начин".

Бившият германски канцлер изрази солидарност с народа и властите на Украйна и изрази "пълна подкрепа" за усилията на германското федерално правителство, Европейския съюз, САЩ и партньорите от Групата на седемте (Г-7), НАТО и ООН за "прекратяване на тази война възможно най-скоро". Освен това Меркел подчерта, че следи събитията около Украйна с дълбока загриженост и ангажираност. Отделно тя спомена, че "атаката" на Русия срещу териториалната цялост и суверенитета на тази независима държава този път засяга цяла Украйна.

Меркел беше канцлер на Германия, когато през 2014 г. в Украйна беше извършен държавен преврат и след това бяха сключени Минските споразумения за разрешаване на конфликта в Донбас. /БГНЕС