Меси повтори постижение на Христо Стоичков от САЩ'94

Лионел Меси повтори постижение на Христо Стоичков от САЩ'94. Аржентинецът се разписа от дузпа в полуфинала срещу Хърватия (3:0). Така той вече има поне по едно попадение във всеки един от мачовете от елиминационната фаза на Мондиал 2022 до момента.

Подобно нещо са правили още само петима играчи, сред които и легендата на българския футбол Христо Стоичков. Камата стори това в САЩ преди 28 години, когато последователно наказа Мексико, Германия и Италия.

Важно е да се уточни, че въпросното постижение е възможно от Мондиал'86 в Мексико насам, когато за първи път беше въведена осминафинална фаза.
Останалите играчи, разписвали се на осминафинал, четвъртфинал и полуфинал от едно първенство са Салваторе Скилачи (Мондиал’90), Роберто Баджо (Мондиал’94), Давол Шукер (Мондиал’98) и Уесли Снайдер (Мондиал 2010).

Междувременно Меси еднолично поведе сред футболистите с най-много голове за Аржентина на световни финали. Срещу Хърватия той реализира 11-ото си попадение и по този начин остави след себе си Габриел Батистута, който има 10 гола на шампионати на планетата.

Головете на Меси са вкарани в рамките на 4 първенства - 1 през 2006 година, 4 през 2014 година, 1 през 2018 година и 5 от началото на Мондиал 2022.

Трети във вечната ранглиста на стрелците на Аржентина на световни първенства е легендарният Диего Марадона с 8 попадения.

Освен това Меси вече има гол или асистенция в 13-ти различен двубой от световни първенства, което е рекорд, който досега се държеше еднолично от бразилския гений Роналдо. /БГНЕС