Местан е с парична гаранция от 10 хиляди лева

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан, обявиняем заради тежката катастрофа в Кърджалийско, при която в неделя загина 6-месечно бебе, е с наложена парична гаранция от 10 хиляди лева, предаде репортер на БГНЕС.

Местан е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост

Днес, с постановление на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Кърджали по отношение на Местан е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Мярката за неотклонение е взета като е съобразена с обществената опасност на престъплението, с доказателствата срещу обвиняемия и с имущественото му положение, за което са събрани доказателства, заявиха от пресцентъра на Окръжна прокуратура-Кърджали. От там направиха уточнението, че постановлението за паричната гаранция е връчено на Местан. Той е бил призован за 14 часа в Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-Кърджали, но се е явил около 10 часа, когато му е било връчено постановлението.

БГНЕС припомня, че обвинението на Местан е за извършено престъпление по чл.343, ал.1, б.“в“ във вр. с чл.342, ал.1 от НК - причиняване на смърт по непредпазливост. Той беше задържан след тежката катастрофа на пътя за КПП „Маказа” на 14 април, при която загина 6-месечно бебе, а неговите родители и по-голямо братче пострадаха. В четвъртък Окръжният съд в Кърджали отмени първоначално наложената му гаранцията от 10 000 лева. Беше му наложена от прокуратурата временната мярка за отнемане на свидетелството за управление на МТП и му бе забранено да напуска пределите на страната, без разрешение на прокурора. По жалба на Местан обаче Окръжният съд отмени мярката за неотклонение с основните аргументи, че прокуратурата не е представила доказателства за имотното му състояние, които да обосноват размера на гаранцията. /БГНЕС