Местната власт решава за карантината на Буковлък

Местните власти ще решат дали плевенското село Буковлък да бъде поставено под карантина за 14 дни.

снимка/архив

Причина за ограничителната мярка е, че четири заболели от коронавирус шивачки от голямо предприятие в Плевен живеят в селото. Областният щаб предложи пълна карантина на селото, но Националния щаб каза, че заразените са малко.

„В село Буковлък са около 4000 души население и 4 заразени с коронавирус. Това е твърде малка бройка за налагане на карантина на цялото село“, заяви по време на брифинга на оперативния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

На местно ниво могат да вземат такова решение, уточни ген. Мутафчийски. Дали сме указания да се разшири търсенето на заразени и контактни лица, добави той.

БГНЕС припомня, че под пълна карантина досега първо беше поставен курортният град Банско. Вече седем дни под карантина е и старозагорското село Паничерево.

Във вторник кметът на селото започна да прокопава ровове през пътищата, излизащи от селото, за да се предотврати преминаването от там с автомобили. В завод "Мизия" се тестват контактните лица, а предприятието е под пълна карантина за дезинфекция. /БГНЕС