Местни избори без машини, в София битката е между Терзиев и Григорова

България избра местна власт с хартиени бюлетини след като бе отменено машинното гласуване 30 часа преди започването на изборния ден.

София отива на балотаж, а битката в столицата се очертава не за първото, а за второто място, предаде БГНЕС.

По данни на всички социологически агенции в София води Васил Терзиев. Голямата битка е за второто място между Ваня Григорова от БСП Обединена Левица и Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС.

От областите градове, според преварителните данни, още на първи тур ГЕРБ-СДС спечели Бургас, Стара Загора, Габрово, Кюстендил, Перник. В Кърджали е избран за кмет с 55,7% Ерол Мюмюн.

В Пловдив, Варна и Велико Търново кандидатите на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров, Иван Портних и Даниел Панов водят убедително, а в Русе – кандидатът на БСП и досегашен кмет Пенчо Милков.

Данните от екзитпола за кмет на София:

„Тренд“: Васил Терзиев – 38,8%, Ваня Григорова – 19,3%, Антон Хекимян от 17,1%.

„Алфа Рисърч“: Васил Терзиев - 37%, Ваня Григорова - 20.7%, Антон Хекимян - 18.9%

„Галъп“: Васил Терзиев - 38,8%, Ваня Григорова – 19%, Антон Хекимян – 16,9%

Данните от екзитпола за СОС:

„Тренд“: ПП-ДБ - 40,5%, , ГЕРБ-СДС - 19,5%, БСП - 13%, "Възраждане" - 9,8%

„Алфа Рисърч“: ПП-ДБ с 39.4%, ГЕРБ - 20.5%, БСП - 13.4%

„Галъп“: ПП-ДБ с 40,6%, ГЕРБ – 19,2%, БСП – 12,7%

Данни на „Тренд“ за страната:

В Пловдив кандидатът на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров събира 34,1% от гласовете, а втори е Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 22,2%.

Във Варна Иван Портних от ГЕРБ е подкрепен от 28,2% от гласувалите, а Благомир Коцев от ПП-ДБ – от 26,9%.

В Пенчо Милков от "БСП за България" получава 33,7%, Иван Иванов от ГЕРБ – 17,3%.

Данни на „Галъп“ за страната:

В Пловдив Костадин Димитров от ГЕРБ спечели 32,3% от гласовете. Втори е Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 22,4%.

Във Варна Иван Портних от ГЕРБ е подкрепен от 26,9% от гласувалите, а Благомир Коцев от ПП-ДБ – от 26,9%.

В Благоевград независимият кандидат Илко Стоянов събра 27% подкрепа, а издигнатият от ПП-ДБ Методи Байкушев – 24,5%.

Терзиев продължава битката за всички софиянци

Продължавам битката да бъда кмет на всички софиянци. Това заяви кандидатът за кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев, предаде репортер на БГНЕС.

Терзиев благодари на всички софиянци, които излязоха да гласуват днес и особено на тези, които са го подкрепили. Според данните от всички екзитполове той води в надпреварата с над 38% от гласовете на столичани.

„Искам да благодаря на всички софиянци, които гласуваха за една по-различна София. Тази, за която мечтаем, тази, за която говорим да бъде управлявана от хора, които я обичат, за да стане европейски, чист, уреден, зелен град, където няма хора втора ръка, където няма квартали втора ръка“, каза той.

Терзиев заяви, че неговият екип е бил „4 месеца на терен“, което не се е случвало в подобен тип кампания. „Хората имаха възможност да се запознаят с нас и нашия екип, нашите идеи за града. Позитивна кампания – казвахме, че работим за София и търсим решенията за софиянци, не се позиционираме срещу някой кандидат“, каза той и подчерта: „Продължавам битката да бъда кмет на всички софиянци“.

Водачът на листата за общински съветници на ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев заяви, че „подкрепата, която са получили ще им позволи да сформират мнозинство в Общинския съвет“. „Това е изключително важно, за да можем да имаме изключително успешен мандат“, добави той.

Бонев няма никакви съмнения, че „Васил ще бъде следващият кмет на София“. „За нас е важно, че София от днес не е същата. София от днес отворя нова страница в своята история. Нямам никакво съмнение, че тази страница ще бъде по-успешно и по-отворена към бъдещото“, каза Бонев.

Григорова постави проблемите на малкия човек

Поставихме в центъра на кампанията проблемите на малкия човек. Те са незаобиколим фактор”. Това заяви Ваня Григорова кандидатът за кмет на БСП и “Обединена Левица”, на пресконференция непосредствено след приключване на изборния ден, предаде репортер на БГНЕС.

Според екзитполовете на социологическите агенции Григорова е на крачка от отиването на балотаж. „Търсим подкрепа от всички, които припознават нашите каузи. Всички, които смятат, че бюджетът на Столична община трябва да обслужва интересите на мнозинството. Продължаваме срещите с хората по места, разговорът ни винаги е бил с хората по места“, каза тя.

„За нас кампанията бе успешна. Резултатите са видими“. Това заяви Иван Таков от БСП.

Костадин Паскалев от БСП също поздрави резултатите на Ваня Григорова.

Избирателната активност в страната към 19 часа е 37%, сочат данните на „Тренд“. Най-висока е избирателната активност в софийското село Челопеч – 75.15%, а най-ниската е в Добрич – 23.18%.

Изборите са преминали без сериозни нарушения. На някои места бюлетините бяха свършили и се е наложило да бъдат печатани нови бюлетини на ксерокс. Куриозен е случаят с вицепремиера и финансов министър Асен Василев, който не успя да гласува в Хасково. От ЦИК обясниха, че настоящият му адрес е извън страната и той няма избирателни права в България.

Изборният ден започна в 7.00 ч. и завърши в 20.00 ч. За да бъде избран за кмет, кандидатът трябва да получи повече от 50% от вота на гласувалите в съответното населено място. Ако на първия тур никой от кандидатите не успее да събере нужната подкрепа, има втори тур - т.нар. балотаж. В него участие взимат само двамата претенденти с най-високи резултати от първото гласуване. Балотажът се провежда точно седмица след първия тур - сега датата е 5 ноември. Местните избори се провеждат в два тура, но вторият е само за кметските листи и то само ако никой от кандидатите не събере нужната подкрепа от над 50% от пуснатите бюлетини. Балотаж за избор на общински съветници няма. Съставът на Общинския съвет в даденото населено място се избира окончателно още на 29 октомври. Избори за районни кметове има само в София, Пловдив и Варна, тъй като те са единствените градове с районно делене. /БГНЕС