Местни избори в Румъния: социалдемократите губят Букурещ

Утвърдените в политическата система на Румъния социалдемократи загубиха контрола над столицата Букурещ на местните избори днес, показват изходните социологически проучвания, предаде АФП. Докато носещите маски избиратели избираха кметове и общински съветници в цялата страна в първиите местни избори след години на политическа турбуленция.

Провеждан на фона на нарастването на новите случаи на коронавирус в източноевропейската държава, гласуването за около 43 000 места в местните парламенти се разглежда като сигнал за парламентарните избори през декември.

Социалдемократите (PSD) държат столицата от 2008 г., но изходните сондажи на местните телевизионни станции показаха, че претендентът Никусор Дан е взел повече от 47% от гласовете в столицата, което е сериозна преднина пред сегашния кмет Габриела Фирея, която има 39%.

Печелещият в Букурещ Никусор Дан

Математикът и бивш социален активист, който загуби от Фиреа преди четири години, е подкрепен от неговата партия USR-PLUS, но и от управляващата и по-влиятелна Национално-либерална партия (PNL).

Притесненията, че страхът от коронавируса ще остави избирателите по домовете им не бяха потвърдени - избирателната активност един час преди затварянето на избирателните секции беше 45% в цялата страна, докато за Букурещ тя беше 35%.

На последните местни избори през 2016 г. окончателната избирателна активност беше 48% в Румъния и 33% в Букурещ.

Избирателите трябваше да носят маски и да поддържат социално дистанциране, като дезинфектанти бяха осигурени във всяка избирателна секция и имаше индивидуални проверки на телесната температура на избирателите.

Една от най-бедните членки на ЕС, Румъния до момента е регистрирала за над 122 000 случая на заразени с коронавирус и около 4700 смъртни случая.

Милиони млади румънци напуснаха страната, търсейки по-добри възможности в други страни от ЕС.

Докато европейските кохезионни фондове - от които Румъния е усвоила 58 милиарда евро (67 милиарда долара) след присъединяването си към ЕС през 2007 г. - са позволили на много общини да процъфтяват, пропуските в развитието остават значителни./БГНЕС